Předchozí 0346 Následující
str. 330

ruky vezmou se dva kaménky (ostatní 3 jsou v levé), vyhodí se jeden, pak druhý a každý opět chytí. Berany atd.

Ve III. stu je do »Pepčího«. Hraje se jako v I. stu s rozdílem, že vyhozený kamének nechytá se na dlaň, nýbrž chňape rukou ve směru crd shora dolů. To platí i při Vyhazovačkách. Postup je zřetelný z druhého sta; »na Hodiny« zamění se »do Pepčího«.

Ve IV. stu jsou Hodiny do Pepčího. Lapá se jako ve druhém stu, ale druhý vyhozený kamének chňape se jako ve třetím stu (do Pepčího). Totéž platí i o Vyhazovačkách: Postup jako v druhém stu; »na Hodiny« zamění se »na Hodiny do Pepčího«.

V. sto je na Panny. Lapá se tu jako ve čtvrtém stu, oba však vyhozené kaménky se chňapou do Pepčího. To platí i o Vyhazovačkách. Postup jako ve druhém stu: »na Hodiny« zamění se »na Panny«.

Někdy hrají do velkého sta: Sehrají totiž první sto (vynechají II., III., IV. a V.) a lapají vůbec jenom Hladce v jednom, ve dva, ve tři. Klapky: Padající kamének musí při chytnutí o shrábnuté ve dlani klapnouti. N e k 1 a p k y. Padající kamének nesmí o kaménky ve dlani klapnouti. Skákačky. Při zdvihnutí kaménků se země ťukne se pravou rukou dvakrát do země, pokaždé na jiné místo, jako když skáče. Cvočky. Hrají se jako Skákačky, ťukne se však rukou dvakrát na jednom místě. S ř p y. Při sbírání kaménků ruka pravá hrábne po zemi v obloučku na způsob srpu. Hady. Ruka pravá při zdvihání kaménků rýsuje po zemi hadovku. Duše. Před chytnutím vyhozeného kaménku se mírně uhodí v prsa. Brambory. Před chytnutím vyhozeného kaménku strčí se shrábnuté do úst. Smrčky. Kaménky vyhazují se do mírné výše. Sosny. Jako Smrčky, kaménky se však vykazují hodně vysoko. Malé Lízky. Při shrábnutí kaménků popisuje natažený ukazováček po zemi přímou čárku, jako když lízne. Velké Lízky. Jako Malé Lízky, ale než se vyhozený kamének do dlaně chytí, lízne se ještě ukazováčkem přes rty. Velké Třepačky. Hrají se jako v prvním stu, ale kamének se hodně vysoko vyhazuje. Tři Vyhazovačky na Velké Třepačky.

Přihlížejí-li hoši hře, čarují děvčatům: »Cáry, máry, do komáry, černej pes, aby ti to s ruky svez!« aneb: »Černá kráva, aby ti to s ruky shrábla!«

JUC. Jar. Vystyd-Osečavský:

Staré smlouvy svatební z r. 1819 a 1840.

Příspěvek k studiu lidového práva obyčejového.

Sbíraje látku pro studium lidového práva obyčejového, opsal jsem si dvě svatební smlouvy z první polovice minulého století nejen jako pěkné doklady právních lidových obyčejů, ale i jako kulturně-historické doklady z dob zřízení patrimoniálních.


Předchozí   Následující