Předchozí 0347 Následující
str. 331

První smlouva z r. 1819 týká se sňatku Vincence Royta, chalup-níka z Nalžovic č. 6 (okres Sedlčanský) s Františkou Humhalovou z Nal-žovic. (Majetek p. Jos. Royta, obchodníka na Chlumu, vnuka zmíněného Vine. Royta.) Drahá smlouva vyjednána byla r. 1840 při sňatku Martina Šusy, chalupníka v Křepenicích č. 21 (okres Sedlčanský), s Marií Hejhalovou z Křepenic. (Majetek p. V. Šusy, chalupníka v Křepenicích.) Autorem smlouvy první byl František Royt, kantor na Chlume (okr. Sedlčany) a později chalupník v Nalžovicích, otec ženichův, jenž byl také na smlouvo podepsán. Byl to člověk ducha podnikavého a obchodnického (proto také z kantorství se vykoupil). Dochovalo se po něm několik listin, kontraktů a pod., které svědčí o jeho čilosti. Druhá smlouva byla sepsána na úřadě panství Chlumeckého některým úředníkem. Zachován tu úřední právnický sloh; sestavena patrně dle stálého, užívaného vzoru.

Svadební smlouva. Vincencius Royt, ženich z Nalžovic. Františka Humhalová, z Nalžovic. Stala se dobrovolná, nozrušitelná úmluva mezi Vincenciusem Roytem, jakožto ženichem z jedné strany, pak Františkou Humhalovou jakožto nevěstou z druhé strany. Tato úmluva se stala s povolením otce ženicha Františka Royta z Nalžovic, též mateři jeho, ze strany nevěsty s vůlí bratra svého Václava Humhala, sedláka z Nalžovic. Přínosek nevěsty: Nevěsta Františka Humhalová, dcera po f Václavovi Humhalovi, bývalém sedláku v Nalžovicích, svou celou mohovitost, 1 krávu dojnou, 2 ovce, na penězích sto osumdesát zlatých, totiž 180 fl. v šaj-nech, ostatní celý oinrichtun<>- pod jakémkoliv jménem stojí, všecko mému ženichovi propouštím k jeho užívání, budoucímu vládnutí, s tím doložením, dyby mně bůh v krátkým čase z toho světa povolal, tak žádný můj přítel nad tím jměním žádného práva nemá a míti nebude. Věno ženicha : Naproti tomu my nevěstě Františce Humhalový, dyby mně Bůh s íohoto světa, buď v krátkým čase neb v delším vzal a žádného dědice Lysmo v manželství nezplodili, buď syna neb dceru, tak dávám věno 2 krávy dojný, 4 bahnice, 400 fl. na penězích podle ceny šajnů na jednou vyplacené. Tak jak se bude má nevěsta ke mně samému, jako manželovi a mým p. rodičům chovat, je ctít, milovat, za všecko vděčná být, dobře se jim odšloužit: za to hojnou odplatu k očekávání míti bude. S ponížeností obojí strana prosí slavný ouřad Nalž(ovický) za stvrzení této oumluvv, a taky by do knih vtělena byla. Jenž se stalo v Nalžovicích, dne 19. Juni 1819. Franz Royt, ženicha otec. Vincenc Royt, ženich. f f f to jest Františka Humhalová, nevěsta, k podpisu dožádaný Václav Humhal, bratr její. Johann Kozzian, svědek toho. Jozef Novotný, svědek toho. — Vtěleno v knize svadebních smlouv Folio 29. a vyznamenáno v knize gruntovní rustikální lil. B Folio 76 na zápisu Vincence Royta.

Svadební smlouva. Dne a roku níže postaveného, byla jest mezi Martinem Susou, chalupníkem z Křepenic, jakožto ženichem z jedné, pak mezi Marií Hejhalovou, jakož nevěstou s přikročením jejího otce Franc Hejhala též odtud z druhé strany, následující úmluva, která ale teprv po sňatku duchovním svou ouplnou platnost nabyde, ujednána a uza-


Předchozí   Následující