Předchozí 0360 Následující
str. 344

zdraví a spokojenosti přihlížel s klidem na ovoce práce Vaší, jež ve Vašich žácích a sledovnících Vašich snah a cílů doznává a dozná zajisté svého pěstění nejzdárnějšího. České dějiny nám mladším a nejmladším od mistrů dějepisec-tví našeho Palackého, Tomka zanechané a Vámi nám prostředkované a nesmírné pracným a přepilným bádánim Vaším obohacené a rozšířené, poskytují mnohým dostatečné pole činnosti, abychom s vděkem se prokázati mohli býti žáky Vašimi. Dobrotivý Bůh dopřejž Vám léta historická, nejméně léta Tomkova. Pro nás úředníky městského archivu ve vší skromnosti vyžadujeme si stejnou otcovskou laskavost a péči, s kterou jste vždy našim předchůdcům, svým přátelům, prokazoval, a na kterou že i k nám mladším dále se hlasití ráčíte, za největší čest si pokládáme. Dr. Jos. Teige, archivář kr. hl. města Prahy, Jan Herain, měst. stavební archivář, Dr. Edv. Šebesta, adjunkt m. archivu. Dráha života Vašeho, dospívajícího k vzácnému věku 70 let, zdobena jest řadou pomníků, vzniklých hlubokou vědomostí a neúnavnou pílí Vaší Slo-vutnosti: jsou to díla nehynoucího významu a vysoké ceny, kterými jste dějepisnou literaturu národa Českého skvěle a trvale obohatil. V plné a ze srdce plynoucí úctě podepsaní úředníci zemského archivu království Českého používáme radostně památného dne Vašeho, abychom Vám, majíce na paměti veliké zásluhy Vaše o dějepis náš, projevili nejupřímnější přání, aby Bůh Vás pro blaho Vaše a další rozkvět historické vědy ve vlasti naší k nejvzdálenější metě života při zdraví a síle zachoval. V hluboké úctě Vám oddaní ctitelé Dr. V. J. Nováček, Julius Pa-šout, Hynek Kollmann, Dr. Jan Bedřich Novák, Dr. Kamil Krofta, Josef Borovička.

Dožil jste se, zdráv tělesně i duševně, kmetského věku sedmdesáti let. Opouštíte universitu, kde jste jako prvý pro-fessor Dějin Českých na Pražském vysokém učení pracoval po více než třicet pět let o rozšíření vědeckého poznání a vzbuzení vlastenecké lásky k minulosti otčiny. Historický klub, jenž s radostí Vás počítá mezi čestné cleny své a jehož členstvo velikou většinou náleží k Vašim žákům, bývalým nebo pří-

tomným, dovoluje si v den Vašich sedmdesátých narozenin podati Vám tuto adressu a tlumočiti jí živé city úcty a vděčnosti, jež k Vaší práci vědecké a učitelské chová veškerá obec členstva Klubu Historického. Ctitelé Vaši a žáci Vaši vzpomínají v den Vašich sedmdesátých narozenin s vděčnou sympatií, jak jste, jsa mladým docentem, v době velkého boje za uznání naší státní individuality, dal národu svému své »české Státní Právo«, jež dodnes zůstalo hlavní prací vědeckou o dějinách veřejného práva státu našeho, vzpomínají také úsilí Vašeho, plnícího desítiletí, vydati hlavní prameny pro poznání dějin poddanství a selského stavu v našich zemích, a kritických monografií s tím souvisejících. Ctitelé Vaši a žáci Vaši připomínají si dnes velikou práci Vaši v Učené Společnosti Nauk, ve vydávání Archivu Českého, v sepsání dějin Společnosti a řízení edicí jejích; vzpomínají Vašich bystrých obran, psaných proti stranným líčitelům naší minulosti. — Jsouce si vědomi při tom vší ostatní bohaté vědecké práce Vaší, jež dotekla se rozmanitých období a otázek dějin našich, v tom zejména sv. Václava, Karla st. ze Žerotína a Fr. Palackého, Vaši žáci a ctitelé vědí, že odchod Váš z university nemá znamenati loučení se s prací vědeckou; i dovolují si uzavříti projev tento přáním, aby Prozřetelnost bděla ještě dlouho ňad zdravím Vaším a popřála Vám dovésti Vaše piány vědecké k zdárnému konci. Prof. Dr. J. Pekař, starosta Klubu, Dr. Jiil. Glücklich, místosta ¦ rosta, Dr. Fr. Hýbl, pokladník.

Nadešly dnes 70. narozeniny Vaše Téměř všechen ten věk věnoval jste vznešené a pilné práci o české minulosti. Jest nám ctí i potěšením, že Vás smíme počítati k vynikajícím členům svým, i rádi družíme se k řadě těch, kdož přišli Vás dnes pozdravit. Račte přijmouti naše upřímné přání, abyste ještě za dlouhá léta mohl pracovati ke cti a prospěchu české vědy, i abyste při pevném zdraví a ničím nezkalené spokojenosti mohl radovati se z utěšených výsledků záslužné činnosti Své. Společnost přátel starožitností českých v Prase.

Erst heute verspätet entnehme ich den Zeitungen die Nachricht von der


Předchozí   Následující