Předchozí 0454 Následující
str. 438

práci hledat nebudu, až přijdu ze Svaté Hory v máji, bych se pak z práce se již nevytrhoval, neboť jsem si umínil, když mně Bůh zdraví dá, každý rok putovat aspoň na Svatou Horu.

Tak se také stalo. První pondělí v máji šlo se z Tejnského chrámu Páně a já šel co pomocník se zpěvákem Boháčkem. Poutníci mě měli rádi a zpěvák měl z toho radost. Pobožnost se všadež vykonala horlivě. Já tam si koupil do hospodářství sochu krásnou Panny Marie a matce velký svatý kříž. Moje hospodyňka měla z toho velikou radost, domácí a známé jsem podělil obrázky a šel jsem zase po práci. Co tu vidím ? Pan Flos tiskař tam stojí asi mezi čtyřmi a ptá se, kde bydlím. »Francku, ten muž se po tobě ptá!« Já koukám, kdo to je, i to je pan Flos, praví: »Já chci s tebou mluvit!« Já na to pravil: »Dou se mnou domů!« On šel a po cestě mně vypravoval své mínění. Přijdem domů, ona ho přivítala a tázala se mne, chci-li kávu. Pravím : »Ne, ale udělej teplý krok (grog).« Ona udělala oheň a šla pro rum, že se zatím voda uvaří. On se mne tázal, co to je zač. Já pravil: »Má milenka!« On na to dí: »Milý hochu, to je v tom kaňka. Já chci, by si se doučil, náš pán je novej fabrikant a já jsem tam starším. Přijď tam v sobotu a on tě přijme na rok a budeš přece řemesník, ale to víš, jaký to je u nás, s ní se nesmíš ani ukázat.« Zatím byl grog hotový a než se vypil i také smlouva, ona byla spokojena. V sobotu jsem se čistě oblekl a šel jsem tam. On

mě představil a pánu jsem se líbil, byl jsem ještě s jedným na rok přijatý. Bylo nás 10, 8 tovaryšů a 2 učedníci. — V pondělí mně starší dal místo, všechno mně ukázal, to se samo sebou rozumí, že to darmo nebylo. Prvních čtrnácte dní bral jsem týdně po čtyřech zlatých, dále ale již po pěti i šesti a také i více, přece bylo dost. Na to z počátku listopadu počala se práce náhle menšiti a 20. měsíce pan Vilhartic dělá krach. Od věřitelů bylo vše zabaveno a zapečetěno. Pan starší Flos promluvil s tiskaři, by s pánem promluvili stranu nás, aby to udělal pro svoji čest a nám dal za vyučenou. On je vyslyšel a dal nám vyučující listy a my dali každý na propitnou za ruce podání 10 zl.


29. Kostelík v Stromovcích.


Předchozí   Následující