Předchozí 0456 Následující
str. 440

z pokoj o pána svého, postavily stůl, rychle pokryly, dvě svíce a kytku daly na stůl. Páni si sedli. V tom přišel otec, někde koupil na rychlo dvě láhve vína a suchary, děvečka dala na stůl 4 vinné nálivky, na to zahrála hudba a připilo se na zdraví pánů. Ty to velice těšilo, neb to ještě neviděli, otec můj a starší sedli si k nim a hovořili s nimi. Asi po půl desáté přišla děvečka, že je tu s fiakrem. Tu oni povstali, poroučeli se, přáli veselé bavení a pod talířem nechali pětku. Z té si vzal otec za víno a za suchary a za ostatní si koupili doutníky. Hned se vše odstranilo z prostředka a počalo se teprv tančiti. Každý měl čtvrtku husy se zelím, 6 mázů piva a po půl noci pro ženy bílou a pro pány černou kávu. Na pivo měl každý známky, veselost trvala do pěti hodin ráno. My jsme zase se Šťastným jeli ráno a platili jsme dohromady.

Sotva jsem snědl snídaní, přišel pro mne Šťastný, praví: »Pojď!« Byli jsme spolu na to umluveni. Šli jsme na radnici, tam jsme si vzali vandrovnické knížky a na Mladou Boleslav podepsati a ve čtvrtek že vyjdem. Jak jsem přišel domů, vzal jsem si od tety spořitelní knihu a dal jsem jí Barušce, by ji schovala.

Druhého dne místo kostela šel jsem do židů, koupil pinkl a kožené rukavice a domu přijdu zpět a pravím : »Baruško, dej mně dvoje prádlo, jednu vestu a kalhoty, já jdu na vandr !« Ona začala naříkati, lomiti rukama, div si nezoufala... Já se jí klel, přísahal, že ji neopustím. Nad jejím zoufalým pláčem byl celý dům vzhůru. Než zvonilo poledne, já již co vandrovní opouštěl domov a ona plačící se mnou. U invalidovny jsem jí dal políbení poslední a ona mě požehnala svatým křížem, s pláčem oba jsme se rozešli. Na Švábkách čekal na mě kamarád, došli jsme až na Kbel na noc. Druhý den byl zas suchý mráz, my byli dobře odění. Jasná noc, ráno formani bouřili od tří hodin. Ještě nebylo pět hodin, my byli na cestě a v osm hodin jsme již snídali v Brandýse. Cesta byla jako mlat, mladá krev a zdravé nohy, málo kde jsme se stavěli, měli jsme peníze a tak opět večer v osm hodin jsme byli v Mladé Boleslavi, tři dny na herberku, neboť celé dva dny i noce padal hustě sníh ....

Dr. Čeněk Zíbrt:

Prof. Dr. Josef Kalousek,

vydavatel Selských řádů a hospodářských instrukcí, spisovatel chystaného díla : Dějiny selského stavu v zemích českých.

II.

V čísle 7. na str. 339—51 podal podepsaný životopis zasloužilého badatele prof. Dra. Jos. Kalouska a zároveň dopisy vděčných žáků z universitní >školy Kalouskovy«, kteří se k 70. narozeninám milovaného učitele a příznivce přihlásili upřímně s nelíčenými projevy blahopřejnými a s upřímnými projevy vroucí oddanosti.


Předchozí   Následující