Předchozí 0457 Následující
str. 441

Podle slibu dodáváme, jak celá veřejnost česká, jak všecky časopisy bez rozdílu stran a názorů uvítaly památný den 2. dubna 1908, den 70. narozenin Kalouskových zvláštními články, feuilletony, s vyobrazeními (Zlatá Praha, Český Svět, Světozor, Náš Domov, Pr. 111. Kurýr). Národní Listy slavily prof. Kalouska jako vzorného učitele, který celou řadu nynějších historiků, vědecky pracujících, odchoval. Hlas Národa líčil začátky žurnalistické a spisovatelské činnosti redaktora Kalouska. Národní Politika a Čech uveřejnily dojímavé intimní vzpomínky a oceňovaly Kalouskovu činnost v oboru historie české. V čase otiskl prof. Dr. V. Novotný procítěnou přednášku, kterou oslavil Kalouskovy 70. narozeniny v slavnostní schůzi Spolku Historického. »Union« (Politik) seznamovala povšechně s významem životní práce Kalouskovy. Venkov podal přehled chystaných dějin selského stavu y zemích českých podle přednášek Kalouskových a poukazoval na záslužné již vykonané dílo přípravné, Selské řády a hospodářské instrukce v Archivu Českém. Samostatnost, Radikální Listy, České Slovo vykládaly hlavně o důležitosti směrodatného díla Kalouskova »České státní právo.« Áž na jednu výjimku denní i týdenní všecky noviny pražské, měsíčníky i časopisy venkovské uveřejňovaly ještě skoro celý měsíc oslavné články a úvahy o zásluhách prof. Kalouska.

Zvláště obšírně rozepsal se o prof. J. Kalouskovi Dr. Josef Volf v Časopise Musea král. Českého 1908, č. 2. a ještě podrobněji v Osvětě 1908 (vydáno v otisku: K jubileu prof. Josefa Kalouska. Podává Dr. Josef Volf, v Praze, 1908, 8°, str. 16.) Píše prosiě, ale tklivě, z přesvědčení. Uvažuje vedle jiného :

I obracíme především pozornost k důležité okolnosti, že letošní jubileum Kalouskovo znamená ukončení profesorské dráhy jeho na universitě; ju-bilant po dovršení svého sedmdesátého roku odchází na trvalý odpočinek. Čestný rok ku prodloužení přednášek, jenž mu sborem profesorským byl nabízen, zamítl, aby všechen zbývající čas mohl věnovati pra-cem literárním. Jako historik byl původně žákem Fr. Palackého a V. V. Tomka; o jeho učitelské činnosti zmínil jsem


81. Kostelík v Trybse na Podhalu.


Předchozí   Následující