Předchozí 0471 Následující
str. 455
František Slabá:

O můře v okolí Nadějkova.

Ke či. J. Zítka: »Pověry o můře« (Český Lid XV. str. 434) přidávám tyto podrobnosti, sebrané v okolí Nadějkova (okr. sedlecký): Někdy také matka zavinuje, že jest dítě můrou. Překročí-li totiž při úvodu práh kostelní dříve než má a smí, anebo ohlíží-li se kolem, když jde k oltáři, je dítě, s nímž k úvodu šla, můrou. Nejčastěji bývá můrou žena, muž jen v případech řidších. Člověk-můra má velice tvrdé spaní; o půlnoci opouští duše jeho tělo a těká po místech více méně vzdálených. Kdyby někdo zavolal naň v tu dobu, ihned umírá. Tak hospodář jakýsi měl děvečku, která chodila můrou. Kdys po půlnoci volali na ni, ale za živý svět nemohli 'se jí dovolat; a ráno našli ji mrtvou.

I u nás věří, že můra může vniknouti k člověku v podobě slámy. Ševče jakéhos mořila můra noc co noc. Všecek utýrán umínil si jednou, že raději ani nepůjde spát, aby bud se vyhnul tomu moření anebo vypátral, co ta můra jest. Učinil, jak si umínil. Sedl večer na verpánek a šil; šije hodinu, dvě, tři — nikde nic, již myslil, že můra nepřijde. Okolo půlnoci začala ho již zmáhati dřímota; bránil se, bránil, ale podléhal jí víc a více. Ucítil také, jak zä ňadry cosi ho příjemně lechtá, uspává; sáhl tam a vytáhl — stéblo. Rozzloben, jednak tím lechtáním, jednak tím, že můra nejde, vyskočil, přibil stéblo na dvéře a odešel spát. Té noci můra již nepřišla. Ráno se probudí, slyší zvonit umíráčkem; komu to ? Tchyně jeho do rána zemřela a tuším, že měla i ránu v hlavě. Bylať to můra, jež ševče dusila a on, přibiv na dvéře duši její v stéblo proměněnou, zabil ji.

Hospodář jeden velmi trápen byl můrou. Když jednou nemohl se jí nijak zbýti, sliboval jí: »Odejdi již, prosím tě, a přijď si ráno, pro co chceš. Dám ti všeho, čeho budeš chtíti. Vezmi si třeba hrnek na mouku a žena ti přidá ještě nějaké to vejce.« Můra odešla. A ráno přišla si jedna sousedka s hrnkem pro slíbenou mouku; obrátila se tváří ke krbu, nepromluvila ani slova, jen hrnek selce podala. Ta jí ho naplnila moukou, přidala několik vajec a žena odešla ; od těch dob hospodáře můra nemořila.

Někdo ve světnici, ve které několik rodin spalo, uviděl po půlnoci, jak s jedné postele seskočila kočka a plížila se k jeho posteli. Také ho mořívala můra a on si umínil, že ji vyčká. Vida nyní kočku, poznal, že je to můra; i vzchopil se a kočku odháněl, ale ta se nehnula. Tu vzpomněl si, že je dobře na můru klíti; zaklel tedy důkladně a kočka ihned utekla. Vícekrát můra nepřišla.

Zajímavá jest neurovnanost názoru na můru. Lid pohlíží na ni, jako na nutné zlo. Ačkoli proklíná ji a horší se na ni, přece zas lituje lidí, kteří můrou chodí, protože prý musí a i jim to působí bolest. Celkem věří se již v můru poměrně málo ; jenom starší lidé nedají si ještě tuto víru vyrvati. (V Rejšicích.)


Předchozí   Následující