Předchozí 0033 Následující
str. 16

piaristům do školy choděj, tak až posaváde, který rodičové můžou beze škody, do škol svý děti posílaj. Vod nás jich chodí do kláštera do školy: Kepert má 1 študenta, Záleskej 2, Čermák 2, Frankl 1. Ostatní, eo sou menší, ty Jioděj k našemu kantoroj. Na čemž sousedi nechtěj se na nic svolit, ani na školu že co přidaj ani kantoroj, poněvač platíme domácímu kantoroj. Dne 4 října 1799. — Vojtěch Frank rychtář.

1799 5. října v Němčících. Obec oznamuje, še na učitele nic nepřidá. — Obec Němčíce. Povědomost se dává k ouřadu milostivé vrchnosti, co obec Němčická každoročně na školního učitele platí, totiž : na učitelské vychování na místě sobotalesu 19 fl. 56 kr., k tomu 36 bochníků chleba po 12 kr. počítajíc 7 fl. 12 kr., v summě 27 fl. 9 kr. Přitom jakož se nám od milostpána krajskýho komisaře poroučelo, abychme koledu učitelům db Litomyšle dávali, tomu se obec nikoliv nesvoluje, ale našemu učiteloj dáti se ji neodporuje. Ostatně obec k žádném přidánkům se nesvoluje. Dáno 5 Octobri roku 1799. — Mikuláš Částek rychtář, Jozef Kolář konšel.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Lidové umění na Nasavrcku a Chrudimsku.

S 53 vyobrazeními.

Není posud s dostatek oceněno a uznáno, co vykonali čeští učitelé při lopotném svém zaměstnání školském a poměrech nevždy utěšených a příznivých pro studium lidu českého. Český Lid bude vždy výmluvným svědkem těchto záslužných snah a prací, čítaje od I. ročníku až podnes mezi svými spolehlivými spolupracovníky vždy skoro polovinu z kruhů učitelstva československého. Zvláště zahájeny byly soustavně od učitelstva v jubilejním roce 1898 vlastivědné práce v jednotlivých obvodech, vydávány byly a posud pokračují zdařilé pokusy, zachytiti slovem i obrazem přírodu i lid, v minulosti i v přítomnosti, jednotlivých okresů. Podali jsme již zprávy o několika těchto popisech, tuto věnujeme pozornost, jak jest líčeno lidové umění na Nasavrcku a Ghrudimsku v nákladném díle »Chrudimsko a Nasavreko«. vydávané společnou prací učitelstva, řízené za přispění sboru redakčního od p.'prof. P. Vepřka, okresního školního inspektora. Českého Lidu týká se zejména díl III. Život kulturní. Tím není nijak řečeno, že i díl I. Obraz přírodní a díl II. Poměry zemědělské a národohospodářské nemají pro naše čtenářstvo význam. Oba tyto díly zasluhují pozornosti nejen v obvodech, jichž se týkají, nýbrž vůbec u každého pěstitele a přítele vlastivědy české, pro svou soustavnost a všestrannost, vzorné zpracování látky, bohatě snesené, na podkladě širokém, založené na všech výtěžcích a zásadách moderního hlediska vědeckého. Oba díly tyto budí úctu, jak svědomitě jsou sestaveny od spolupracovníků, vynikajících odborníků, jak poctivou práci jejich řídilo nadšení pro úkol svěřený


Předchozí   Následující