Předchozí 0039 Následující
str. 22

Pak obyčejně následuje jméno zakladatelů, jméno tesaře a rok stavby.

Jiné nápisy se záklop z Nasavrcka jsou:

Ve jménu otce nerozdílné trojice boží s pomocí boží vystavěl jsem tento dům, kdo v něm bude přebývati, Pán Bůh rač mu zdraví a štěstí dáti. Ze základu Václava Stacha 1820. (Bystřice.)— Tato lomenicze jest s pomoczy Boží vyzdvižena nákladem Františka Boháče dne 20. juli Ao. 1786. (Žumberk.) — Pochválen buď Pán Ježíš! Tento domek vyzdvižen jest r. 1797 z nákladu Josefa Šrámka jeho vlastního, zdělaný od Karla Segkory, mistra tesařského dne 25. máje. (Žumberk.) — Toto stavení je manželské. Roku 1800. (Švihov. Krupín.) — Toto stavení jest vystavěno s pomocí a milostí Boží z nákladu Martina Linharta. Bůh račiž jim dát zdraví, štěstí a hojného požehnám. Vystavěno jest od mistra Bakše r. 1800. (Bošov.)

Okřídlí — prkna to přibitá na latě vyčnívající z krovu přes okraj lomenice a na vrchní straně vždy šindelem, nikdy došky krytá — jsou téměř rždy ornamentem zdobena. Tvar prkna podmiňuje i podobu ornamentu. Základem jeho je vlnovka, již úponky, závitnice, tulipánky, růžice, srdíčka a jablíčka krášlí. Jako při záklopě i tu barva červená, zelená a žlutočervená převládá. Kde u novějších stavení není kuklí, je na lomenici roh střechy šikmo skrojen a trojúhelníkovitou stříškou přikryt. (Viz vyobrazení výzdoby č. 10—16.)

Vrchol kukle nebo takovéto stříšky zakončen je pravidelně m a k o-vičkou (korouhvičkou) dřevěnou nebo plechovou. Dřevěné makovičky bývají pěkně soustruhovány a řezány, takže v každé maličkosti vidíme vkus a touhu po výzdobě. V mako vičkách dřevěných jsou 1, 2, někde i 3 hřebíky. Bývaly asi všude tři, ale během času nejspíše vypadaly. Tesaři makovičkou zakončujíce práci svou zatloukali do ní 3 hřeby říkajíce: Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. (Viz vyobrazení č. 17—25.)

Na spodní části lomenice je okapní stříška, dvěma řadami šindelů krytá a přes přední stěnu stavení .přečnívající, aby tuto od zamo-kání chránila.


Č. 6.—9. Lomenice z Nasavrcka. Kreslil Ot. Svoboda.


Předchozí   Následující