Předchozí 0038 Následující
str. 21

Č. 5. Stodola ze Svídnice. Kreslil J. Záhejský.

Prkna lomenice jsou obyčejně od kukle svisle dolů nebo jsou do čtverce na roh postaveného kladena, nebo je lomenice v hořejší třetině vodorovnou římsou přepažena a vrchní, menší díl její, prkny šikmo, rovnoběžně se střechou, dolní, větší, prkny svisle postavenými pokryt. Mezery mezi prkny jsou latěmi kryty. Prkna lomenic byla bíle, latě červeně, žlutě a zeleně natřeny nebo napříč barevně pruhovány. Prkna bednění bývala i barevným ornamentem, v němž vlnovky, růžičky a tulipánky převládají, zdobena (Bratrňov, Strkov, Včelákov, Nová Ves, Nasavrky, Hodonín atd.).

Zvláště pěkně vyzdobeny bývaly záklopy a okřídlí.

Záklopy mají podobu obdélníku s jednou delší stranou oblouko-vitou a stojí kolmo na lomenici. Záklopa nese nápis o původu a založení stavby i o zakladatelích jejích. Nápis je buď v jednoduchém červeném obdélníku nebo i v ozdobném umístěn. Vkus a uměnímilovnost našeho lidu vyzdobily i prázdná místa okolo nápisu ornamentem barev červených, zelených i žlutočervených.

Některé nápisy jsou velmi ozdobně psány s iniciálkami na způsob těch v modlitbách provedenými (Práčov), jiné jsou jen prostě rukou těžkou, neumělou zhotoveny. Nejobvyklejším nápisem na záklopě je požehnání* :

Žehnej Pán Bůh domu tomu, vystavěl jsem, nevím komu, kdo tam bude přebývati, Pán Bůh rač mu požehnati.


Předchozí   Následující