Předchozí 0052 Následující
str. 35

ské síly, — By je zeela poplenili — Tyto lidstva hubitele, — Mravův, ctností kazitele. — Ví svět celý, co jim nyní ¦— Pod svým milým Karlem činí. Podnes ještě, Páni, kněží, — Bohati i chudí běží — Obětovat celí volní — Pro vlast dary zlaté, polní. — Tolik tedy působějí — Čechové, jež zlehčit chtějí — V dobrých časích chlubařové, — V vážných plaší zajícové ! — Šťastná, šťastná Česká země ! Plesej slavné Čechův plémě ! — Nejvěrnějšťs Františkovi, — Zkáza strašná Francouzovi, — Spása svému tupiteli, — Příklad potup snášiteli! — Sláva tvá jest" obnovena, ¦— Před tupiěi obhájena. — V knihách věčných budeš stkvíti, —¦ Potomnost tě bude ctíti! — Obětoval Váel. Melezýnek dne 1. ledna 1797.

Dr. Alois Hnilička:

Někdejší „kassace" na našem venkově.

V dobách, kdy se soustavněji a úsilovněji pěstovala výkonná instrumentální hudba po našich krajích, bylo u nás zvykem, že některé památnější události místní bývaly oslavovány hrou pochozího nacvičeného dorostu hudebního. Četně shromáždění učňové hudební seřadění konali ulicemi obchůzku, při které zastavovali se u příbytků nejváženějších osob a z paměti přednášeli některé hudební skladby pro smyčcové nástroje. Pěkně využitkoval tohoto obyčeje AI. Jirásek v roztomilé svojí skladbě » Lucerna «.

Obchůzkám těmto říkalo se druhdy »kassace «*) a název ten pak též přešel i také na skladbu, která k tomu účelu zvláště se hodila a nacvičena byla.

Do dlouhých řad po dvou neb čtyřech seřadění učňové na housle a violu hráli ku zmíněným zastaveníčkům skladby různých autorů, již nyní neznámých, obyčejně od místních kantorů. Začínaly z pravidla pochodem.

Skladby takto hrané byly většinou místní kuriosity. Zasluhují, aby

paměť, kde ještě se na ně zachovala, na příští časy před úplným zapo-

« menutím byla uchována. Kassace jsou i po stránce folkloristiky naší

pozoruhodné a proto bylo by záhodno, by započalo se sbíráním těchto

hudebních zkazek z dávných, dobrých časů hudebních předků našich.

Činíme začátek. Podáváme typickou skladbu z četných podobného druhu. »Kassace« tato hrávána byla v Ústí nad Orlicí učni hudebními před slavností Cecilskou. Byla jaksi parádním kouskem a proto hrála se jen u zvláště o hudbu zasloužilých občanů aneb za mimořádné příležitosti. Za to každoročně hrávalo se před celým shromážděním ústecké hudební jednoty sv. Cecilie. Původce této skladby a vůbec vznik její nepodařilo se nám vypátrati.


*) Spitta ve své knize : »Musikalische Aufsatze« str. 170 odvozuje etymologii názvu toho z jargonu kdysi mezi studenty v Němcích obvyklého »gassatim gehen«, t. j. obcházeti po ulicích a hráti dostaveníčka před obydlím milek.

Předchozí   Následující