Předchozí 0117 Následující
str. 100

takže třeba považovati tento případ za skutečný rythmus třítaktový, t. j. rythmus, jenž požaduje tří taktů, aby byl zcela ukončen. Pendant toho najdeme v dalším rozboru.

Skutečně nové rythmy vzniknou, vstoupí-li obyčejný (t. j. tří doby) rythmus dovnitř furiantského. Případy ty mohou býti zase dva :



První z těchto schémat ryze theoreticky zde odvozených našel jsem při písních lidových v několika případech tak určitě vyjádřený, že možno jej označiti jako cenný rythmus písní lidových.

Jsou zde tedy čtyři akcenty, z nichž první ovšem jest nejsilnější, jsa zároveň na začátku taktu. Vedle toho vyniká třetí větší silou, druhý a čtvrtý jsou slabší. Důvod toho leží jednak v šetření hlasu zpěvákem, jenž rozděluje větší akcenty rovnoměrně, jednak v textu. Jsou tu totiž, dva oddíly, číselně

5 + 4,

jež vytvořeny jsou dvěma slovy neb dvěma skupinami slov, čímž ovšem pří— zvuk druhý a čtvrtý přirozeně slábne, až i zmizí.

Stejně má text vliv na to, že v prvním oddílu (pětidobém) poslední dvě osminy stahují se v jednu dlouhou, takže prakticky používaná forma tohoto rythmu jest



Vyplněny jsou tedy oba oddíly slovy neb skupinami slovčtyřslabič-ných. Pětislabičné slovo neb skupina jest pro píseň lidovou a dokonce taneční něčím příliš těžkopádným; mimo to napravena jest takto jaksi nesouměrnost obou oddílů. Neboť, jak již při rythmu f + o formy 4 + 5-bylo zmíněno, jehož pendant rythmus tento tvoří, vzniká tu dojem dvou čtyřdobých skupin (jak jest na př. v polce), probíhající v samých osminách jen s tou změnou, že poslední krátká doba (osmina) prvního resp. druhého oddílu jest prodloužena na dvojnásobnou.

V tomto stahování dvou krátkých dob v dlouhou jest asi též důvod, proč rythmus druhý, shora theoreticky odvozený, v praxi se nevyskytuje. Tam by se stahovala šestá a sedmá osmina přes taktovou čáru, jež přece podupem tolik jest zdůrazněna, že vznikalo by něco nepřirozeného, zvláště lidu (t. zv. synkopy, v písni lidové vůbec se nevyskytující). . Slovné příklady rythmu rozebíraného jsou:

Huž se svítá | vod Baldova

Sadům sáhů j kamenická.


Předchozí   Následující