Předchozí 0116 Následující
str. 99

zastoupení tohoto kraje ve sbírce Erbenově, jednak z toho, že mnohé písně s Klatovskem jsou shodné. Z mé sbírky písní »do kolečka« na Domažlicku má 18 furiantský rythmus; některé z nich jsou varianty Klatovských písní ze sbírky Erbenovy.

Jediná píseň z Berounska jest velice rozšířená sousedská »Sedlák, sedlák, sedlák...« Jiné texty této písně pocházejí též z Klatovska, Pra-chenska a Kouřimská. Statistika tato totiž provedena jest na základě textů melodiím v notové příloze podložených. Než i všechny ostatní texty bez-výminečno jsou jenž krajů výše uvedených.

To souhlasí s tím, co pověděno v úvodě o rozšíření písní »do kola«. Neboť jisto jest, že rychlé tempo tohoto druhu písní nejvíce podporovalo tvoření rythmu furiantského; také poukazuje charakter většiny uvedených písní na genre »do kolečka«. Tak stává se píseň a tanec »do kola« typickou písní jižních Cech a pro zajímavý svůj rythmus charakteristickou pro lidovou píseň českou vůbec. *)

c) Viděli jsme při rythmu furiantském, jak zavádí deklamace řeči nové rythmické útvary do jednotvárného rythmu tanečního. Vlivem textu stáhly se dva takty třídobé v jeden celek. Všechny možné případy, jež theoreticky i prakticky se naskytují, byly probrány. Další krok na této cestě jest, hledati případy, v nichž text, skupina slov stáhne tři takty v jeden celek, tedy pozorovati rythmus třítaktový.

Prázdným schématem nám jest devět krátkých dob



Proti předešlému případu máme tu o tři doby více. Nové rythmy tedy vzniknou, když k rythmu furiantskému (2 + 2 + 2) přistoupí obyčejný (3). Nejprve může přistoupiti rythmus obyčejný před začátek aneb na konec rythmu furiantského, tedy



Tyto kombinace byly již probrány na příslušných místech úvahy o rythmu íuriantském (b) pod hesly o + f, f+ o a neposkytují ničeho nového. Jen při rythmu f +- o učiněna byla důležitá poznámka, že při něm často (vlivem textu) zdůrazňují se ze čtyř akcentů nikoliv první a čtvrtý (odpovídající začátkům obou rythmu), nýbrž první a třetí, tedy



Tím rozpadá se celé schéma na dvě skupiny

4+5,


*) Proti »sousedské« (štajdyš, tajč) též v jižních Cechách velice rozšířené a německému Ländleru zřejmě příbuzné.

Předchozí   Následující