Předchozí 0146 Následující
str. 127

pořádku odříkali: 1. otázka »Antikristova« : »Žáčku, žáčku učený, ve-všech školách cvičený, pověz mi, co jest jeden?« Odpověď: »Jeden je Kristus Pán, ten s náma kraluje a kralovati bude nad nama hříšnýma.« (Jiný variant: »Jeden jest Pánbu na nebi, který panuje nad náma hříšnýma.«) — 2. »Žáčku . . . co jsou dvě?« »Dvě tabule Mojžíšovy,*) jeden jest Kristus Pán, ten s nama kraluje a kralovati bude nad nama hříšnýma. ¦— 3. »Žáčku . . . tři?« »Tří patriarchové, dvě tabule atd. . . .« —

4. »Žáčku . . . štyry?« »Štyří evangelistově, tří patriarchové atd.« —

5. »Žáčku . . ; pět?« »Pět ran Kristových, štyří evangelistově atd.« —

6. Žáčku . . . šest?« »Šest stou dví kamenných, vodou naplněných, vínem

učiněných, pět atd.« __ 7. »Žáčku . . . sedm?« »Sedm darů Ducha sv.,.

šest atd.« — 8. »Žáčku, osm?« »Osmero blahoslavenství, sedm atd.« —

9. »Žáčku, .... devět?« »Devět kůrů andělských, osmero atd.« —

10. »Žáčku...... deset? »Desatero Božích přikázání, devět atd.« —

11. »Žáčku, .... jedenást?« Jedenáct panen zamordovaných, v městě Miláně (jinde v Kolíně) pochovaných, desatero atd.« — 12. »Žáčku,, žáčku učený, ve dvanácti školách cvičený, pověz mi, co je dvanáct?« »Dvanáct apoštolů po celém světě rozeslaných, jedenáct panen zamordovaných, v městě Miláně pochovaných, desatero Božích přikázání, devět kůrů andělských, osmero blahoslavenství, sedmero darů Ducha svatého, šest štoudví kamenných, vodou naplněných, vínem učiněných, pět ran Kristových, štyří evangelistově, tří patriarchové, dvě tabule Mojžíšovy, jeden jest Kristus Pán, ten s nama kraluje a kralovati bude nad nama hříšnýma Amen.«**)

Karel Rozum:

Obchůzka brůny na Podřipsku.

(S 5 vyobrazeními.)

Bruna chodila na Podřipsku v každé vesnici před sv. Mikulášem ten večer. Vycházela buď sama, aneb se připojila k druhým voračkám v počtu až dvanácti. Strašily, obveselovaly děti a dračky a na konec dárky podělily. Bruna též vycházela s průvody maškarními na ostatkové dni. Představovala obyčejně bílého koně; podobala se někdy žirafě, velbloudu, koze nebo beranu.

Tento poslední model jsem získal pro podřipské museum z Keblic od p. Jos. Mareše, stavitele tamtéž. Muž v nakloněné poloze s přehozeným, obráceným kožichem neb houní držel na delším bidle nastrčenou, dře-


*) Po každé nové odpovědi se všechny předcházející »podlévá pořádku opakujú.«
**) Pozn. red. O původu a rozšíření těchto otázek a odpovědí z východu (hlavně z židovské a arabské tradice Hagada) uveřejněn rozmanitý materiál v Českém Lidu i studiie ve lvovském časopise lidovědném »Lud«.

Předchozí   Následující