Předchozí 0155 Následující
str. 136

(přezhá, domácí práce od tkalce, s tečkami modrými a červenými) a tři pruhované kanafasky rovněž díla domácího.*)

Sakni z části zakrýval široký fěrtoch hedvábný (tylový, kmentový), do zadu až dosahující, kde upevnil se dlouhými vyšívanými pentlemi (Morašice).

Červené bavlněné punčošky mizely dole v nízkých střevíčkách s mašlemi.

Zelený věneček rozmarinový neskákal jí na hlavě jako v té o písaři z kanceláře písničce. Byl kostěnými jehlicemi (ve hlavičce měla jehlice broušené sklíčko) do vlasů připíchnut (Horka). Česání nevěstino s velkým potěšením obstaraly věrné kamarádky. Rozčesaly dlouhé hebké vlasy, ' vzadu na hlavě nadělaly rulíků (copů, culíků — Slatiňany) a z nich stočily korunu. Odebrané nad ušima vlasy upravily v š aj t 1 e (Re-stoky). Zřetelně vidí v duchu babička i svého nebožtíčka ve svatebním úboru.

čhasník jako hora; kam šlápne, tam tráva neroste (Škrovád). Vážně vypadá ve svém modrém sosáku se šosy až na paty a lesklými knoflíky řimbuláky (Bližňovice, Kočí). Pod sosákem prokmituje dlouhá zelená vesta (bruclek) manžestrová s dvěma řadami drobných knoflíčků a pestrým při nich hedvábným vyšíváním. (Zapínala se háčky vespod přišitými.) Přehnutý škrobený límeček košile stkví se bělostí a ovázán je černým hedvábným šátečkem, jehož konce dolů splývají. (Košile měla rozparek vzadu a u krku zavazovala se »kaničkou«.) Krátké, ke kolenům sahající žluté koz lo vice těsně objímají nohy ženichovy. Na bocích drží je řemen, u kolen sdrhují se řemínkem. Kolem švů jsou pracně štěpovány a na poklopu (brance) vyšit hedvábný květ (Bližňovice, Zaječice). řNa lýtkách má ženich modré bavlněné punčochy a obut je do střevíců s přaskou. Hladce sčísnuté vlasy pokrývá klobouk kastorový.

Na svatbu přišla celá přízeň. Svobod-


Č. 65. Korouhvička z Řestok č. 3. Kreslil J. Záhejský.


*) O »kridolinách«, jež tu a tam i na vesnicích v min. století se nosívaly, zpívali ve Sto lanech:
Kridolina veliká, vítr do ní fouká, slečinka se ohlíží, kde jí camfour kouká.
Také: Co si za zimu z cucků napřede, k tomu si přidá trochu koudele; na kridolinu shání, aby mohla dělat paní.

Předchozí   Následující