Předchozí 0233 Následující
str. 214

Mezitím venku nastane podílení vonicemi, které jsou upraveny z umělých květin a celek lesklých. Starší »družica« dá staršímu druž-bovi vonicu, mladší mladšímu. Ostatní družice podělí šohaje. Za to jsou povinni s ní v hospodě nejméně, jednou si zatančiti. Stane se často, že některý šohaj líbí se několika družicím, dostane více vonic, na některého zbude jedna nebo žádná. Ti se ze zlosti podnapijí a provedou kocovinu na truc.

Potom se jde »na zdavky«. Ženich s nevěstou. Hudebníci zahrají »loučení«, jednu sloku písně mariánské a pochod. Ženich se liší od šohajů, že má na košuli bohatší vyšívání a za kloboučkem velkou »vonici«. Bývá drahá, stojí aí 10—12 korun. Tuto »vonicu« po prvé má ženich po první ohlášce, kdy jdou po prvé veřejně ženich a nevěsta do kostela (obyčejně na požehnání), z domu nevěstina; nosí ji po obě neděle ohlášek. K nevěstě jde v prostém kloboučku, tam jest už připraven jiný s vonicou. Nevěsta mívá »zapentlení« hlavy.*) Družba starší bývá ženatý muž, kdežto mladší jest svobodný. Po oddavkách při mši svaté hrají hudebníci; po mši jde ženich s nevěstou k jejím rodičům, a nevěsta nese snídaní jeho rodičům.

Následuje po poledni oběd u nevěsty, při čemž jsou všickni pozvaní; po obědě jdou do hospody tančiti. Večeře slaví se u ženicha. Před večeří je házení do koláče a roznášení výslužek. Starší družba donese na stůl koláč kol dokola opentlený. Má uprostřed díru, pod ním je miska na peníze. Družice zpívají: Hrajte, muziko, hrajte jí,, a ty, ženichu, pones jí! Tak se volá celá rodina, družbové, švakři, kmotrové atd., až se vystřídají všichni. Každý něco hodí do koláče a-pronese přání. Ženich dí na př. : Nevěsto, toto ti dávám, abys, cos mě slúbila u oltáře, taky splnila. — Nevěsto, toto ti dává sv. Jan Sarkandr, abys nechodila na vandr. ;— Toto ti dávám, abys mi dala někdy na tabák. — Toto ti dávám, nevěsto, do koláča, abys měla do roka kudrnáča. — Nevěsto, toto ti dávám na sto roků, abys měla chlapečků jako broků. Když se všickni vystřídali, starší družka vysype peníze nevěstě do klína: Hrky hrky tyto peníze měděné, ať sa promění v dukáty, stříbrné.

Nyní se roznášejí výslužky všem družkám a jiným děvčatům ; výslužky roznáší mladší družba, nejdříve starší družici, pak mladší a všem


Č. 3. »Zapenilená« nevěsta z Nové Vsi u Uh. Brodu. Fotograf, red. J. Klvaňa

.


*) Viz podrobné, ve výborném článlu řed. Jos. Klvani, O pentlení nevěst a diužiček na Moravo, Český Lid IV., str.. 4-17.

Předchozí   Následující