Předchozí 0267 Následující
str. 248

Pohřeb za hrůzy morové rány v Praze r. 1582.

(Se 3 vyobrazeními).

Vbibliothece na Strahově chová se unikát, list, znázorňující leptem, jak na potrestání hříšného lidu r. 1581 utopilo se mnoho lidí nad jezem v Praze a jak řádil mor v Městech Pražských. Z obrázků důležitý jest průvod pohřební, který podává pěknou představu, jak tenkráte bývaly pohřby vypravovány, bez rakví, s nebožtíky na lůžkách, za svitu plápolajících svící na postavnících, nesených od osob, zahalených v pohřební pláště. Průvod zahájen skupinou zpěváků, kněží a osob zakuklených s postavníky, na nichž jsou erby, nápisy na počest pohřbívaných. Podobné vvobrazení riohřbu ve století XVI. nikde iinde se nezachovalo.


. 1. Pohřební průvod za rány morové v Praze r. 1582. Ze Sborníku V. Dobřenského na Strahově. Kreslil Ant. Dolenský.

Laskavostí p. bibl. Cyr. Straky okreslil tři skupiny pohřebního průvodu pro Český Lid p. PhC. Ant. Dolenský. Srv. Dr. Č. Zíbrt, Čas. Č. Musea 1908, str. 92, č. 286.

Leták má název: Přátelé Pánu Bohu milí, z tohoto strašlivého obrazu a figury, o kteréž prvé Pán Buoh časně skrze kazatele Slova Božího, potom i skrze znamení nebeská, zatmění slunce, měsíce, hvězdy vlasaté neb komety ukazování na obloze nebeské etc., jakožto skrze jisté své napřed jdoucí posly, předpovídati ráčil, kterak pro hříchy a nepravosti naše . . . chce nás trestati těmito těžkými pokutami, o nichž Duch Boží v knize Ecclesiasticus svědčí, morem, hladem, válkou, kdež pak tímto dvojnásobním zpuosobem své prchlivosti v slavných Městech Pražských skutečně toho dokázati jest ráčil. Nejprve léta 1581 27. dne měsíce března, jakž výš v tomto malování toho obraz se ukazuje, skrze ne-bedlivost a nerozšafnost plavce pod jezem nad Mostem Pražským, z obo-


Předchozí   Následující