Předchozí 0266 Následující
str. 247

z části býti použilo, poznámky věcné i časové k písním, návrhy, týkající se projektované sbírky v jakémkoliv směru, programy koncertů a zpěvních produkcí, pokud možno s podtrženými čísly, jež zvláště se zdařila a líbila — a vše, čeho by bylo lze při sestavování zpěvní antologie s prospěchem použiti.

Prosíme za obětavé, laskavé a rychlé přispění všech, jimž výchova mládeže i lidu leží na srdci!

Bedřich Mach:

Lidové názvy polí na Kolínsku, Poděbradsku a Nymbursku.

Pod Kankem v Libenicích a Gruntě jsou parcely »na škvárách«, na násypech z dob slavného dolování kutnohorského ; jinak názvy řídí se dle místních poměrů: »na křídle«, »u vápenky«, jižně »na červince«, »v pěti kopách«, »v podbřeží« a »v rybníce«.

U Lhoty Jestřabené parcela »k Bačovu«, ovčinám, pod struhou a nad struhou; »u Ovčár« na kuklích, nad zálužným, nad písečným, nad Bačovem, na Konavce.

V Kojících, u Labe lán polabský »tobolka«, j. díl voblátecký, vratislavský, k Týnci, »na votejneči« a na »vytlačile«. Za Labem »v lazích« na polích povlovně se sklánějících, pak »v zelené horké«, »soudné skále«; vrch Kacovský a Deveruský.

Ve Třech Dvorech mají názvy celkem topické : za struhy, za vrchy, v hlinovišti, na spáleništi, u doubnice, u jesepu, za jezery. Potom menší parcely: »nadávky«, dále k východu »na kopcích, na jitrách, za židovnou« a »šatná«.

V Konárovicích: dvůr »Labuť«, »pod labutí«, »u bažantnice«, »souška«, »strž«, »sedům kop«, »zadní zájezd«, »ostružiny«, »stráň«. Oběšák, Skřivan, Diviška.

U Hradiska parcely u Labe »Dolehaj«, u pejřimky, načechrané orné půdy, na vohradě, ve vlčích jamách.

V Kořenicích mají pole »pod rukou«, »za rukou«, »v mokřinách«, »horkách«, pak (j.) za baráky, »v taškách«, menších kusech pole, »ve varhánkách«, krabatém to poli, které mají též v Radboři.

U Křečhoře a Kutlíř mají lány »u lohu«, z hlohu, na patených a ve stolířích : v Nové Vsi rovněž »v logru«, »ohrádce«, »Krakovci« dle starého hradu, s. pod ramburskou silnicí, sz. v širokých, ve čtverých a »koňské pole«. »Bedřichov« na pamět porážky pruské u Kolína, pod ním ves »Vítězov« (nedávno Siegfeld).

V Němčicích nazvali předkové pole sz. »pod střelcem«, »za voharci«, »za spáleništi«, »pěnice« (pole bažinaté), j. »Býšovka«, jz. »na plínkách«, sz. »u studánek«, »v zájezdech«, »v řadovkách«.


Předchozí   Následující