Předchozí 0292 Následující
str. 273

Na jednom obrázku servali se hráči ve výklenku. Hráč obehraný až do košile zoufanlivě odchází. Pištec podu-pujo si nohou na stoličce k tanci tančícího páru na pravo. V popředí u bytelného stolu dubového s vyřezávaným spodkem hrají ka-retníci (jeden hraje falešně, dávaje druhu znamení, ve dřízku čeká korbel piva). Viz vyobrazení na této stránce. Dřevořezba tato je hrubá napodobenina podle německé současné dřevořezby.

Obrázek č. 1. předvádí výjev z krčmy, kde n stolu hořejšího zasedli páni a u dolejšího stolu hašteriví hosté z lidu se šatem odraným. Nejníže na stoličce metají vášniví kostkáři hru kosteční. Hrubá dřevořezba vhodně znázorňuje pohyby i rysy tváří krčemní náladu Frantov-ských bratří ze čtvrti mokré i hráčů tehdejších.


.Č. 2. Hráči v krčmě staročeské před 400 lety. Dřevořezba traktátu Pán rady 1505.

Václav Schulz:

Spory o dříví do školy na Litomyšlsku.

1793 d. 23. ledna v Heřmanicích. Obec žádá, aby i ostatní při-školenó obce k dovozu dřiví pro školu nápomocny byly. — My níže obce Hermanské v největší poníženosti urozeného pana vrchního za milostivé zastání žádáme stranu dříví školní, které se od milostivé vrchnosti z milosti daruje, a nám nařízeno' bylo, abysme takové dříví zdělali a odvezli. Čemuž my se nesprotivujem; ale aby nám nápomocny byly ony obce, které, školnímu platu potaženy sou a dítky do školy odsítaj, nám nápomocny byly, jakž při držané školní komissi na faře Hermanské od


Předchozí   Následující