Předchozí 0293 Následující
str. 274

krajského, školního komissara poručení dostaly; kdežto až pod letošr.i rok k pomoci byly odvezení takového dříví, totiž obec Tisová, Chotěšiny, Vysokomejtsky poddaní; a jen obec Horečka se protiví k té pomoci nápomocna bejt. Tak my žádáme urozeného pana vrchního, aby v tom dokonalý prostředek učiniti ráčil, neb my mnohé potřeby do školy dát musíme, o čemž žádná obec v kolatuře neokusí. Za čež co nejponíženěj žádáme. Dáno v Hermanicíeh dne 26. Januarii 793. Jan Krouh'k rychtář. Václav Kaňka konšel. Z obce Hermanské ponížená žádost. — Vrchní nařídil, aby mu podali rozpočet útrat s tím dovozem dříví pro školu spojených, že příslušnou částku na přiškolené obce dle poměru rozvrhne.

1793 d. 31. ledna v Hermanicíeh. Obec žádá, aby vrchní rozhodl o dovážení dříví ke škole. — Z obce Hermanské. Poznamenání se dává vrchnořiditelskému ouřadu stranu vydání za dělané dříví, které se od milostivé vrchnosti daruje ke škole Hermanské, že se posaváde od něho neplatilo a taxa nám žádná od něho vyhozena od milostivé vrchnosti nebyla, co od jedné sáhy platit sme měli. A již 6 sáhů darovaného dříví od milostivé vrchnosti se dostalo; též v. pana faráře jedna sáhá pučena byla, když oné dříví postačit nemohlo. Tak od přivezení jedné sáhy po 45 kr. se počítá, totiž Hermanském od 3 šách, Tisovském od 3 šách a Chotěšinském od jedné šáhy. Však ale obec Horečka se tej pomoci všemu protiví. A dle nařízení školního k. k. komissara maj všiekni ti nápomocni bejt, kteří děti do školy odsílaj a školnímu platu potaženi sou, totiž: Hermanice, Tisová, Horky, Netřeby a Chotěšiny. Tak v největší poníženosti vrchnořiditelský ouřad žádáme, aby v tom rozvržení a pořádek uvedl. Dáno v Hermanicíeh dne 31 Januarii 793. Jan Kroulík rychtář. — Vrchní rozhodl, že v dovážení dříví ku škole mají se obce střídat a za poražení oněch 7 sáhů po 24 kr. že mají Heřmanice zaplatit 1 fl. 12 kr., Tisová též 1 fl. 12 kr. a Horky 24 kr.

1798 d. 2. března v Mladočově. Přiškolené obce městské žádají, aby jim při dovážení dříví pro školu nápomocny byly přiškolené obce z panství. Leta Páně 1798 dne 2 března. My níže podepsaní a poddaní města Litomyšle panství pod magestrat vesnice Desná a Mladočov a Budislav poníženou žádost a stížnost skládáme s těch jmenovaných vesnic všichni vespolek rychtářové a končelové se sousedy k Jejich milostivý a mnoho vzácnýmu a váženýmu Vašnost pánu a panu delekto-rovi, k představenýma řiditeli Jejich Milostí Akcelenci Vašnost pánu a panu hraběti zámku města Litomyšle. Žádáme poníženě, by tak dobrotiví byli stranu těch vesnic prostředek učinili, kterýžto přináležející sou k chrámu Páně Mladočovskýmu též k škole, který do který své dítky učiti posílají, totiž z Poříčí a ze Zernětína a s Chotenova přináležejí ještě. Na tom pozůstává, že kantor dosahuje pro teplo těm dítkám dvanáste šach dřev neb dříví, kterýžto stojí o přivážení. Nebo já sem žádal před rokem, Danyhel Zerzan rychtář Mladočovský, při komisi krajský spolu pana delektora v zámku, spolu taky při vrchnost města Litomyšle, aby jejich strany zámetský ty vesnice jmenovaný těch dřev přivážení nápomocny byly. Tedář [sic] při komisi přípověd1 byla, že nápomocny


Předchozí   Následující