Předchozí 0298 Následující
str. 279
@S@279 Bedřich Mach:

Lidové názvy polí na Kolínsku, Poděbradsku a Nymbursku.

V Nebovidech mají záhybovitá pole »na vykousaném« ; pak jména dle okolí: »k vysokému mostku«, »u studánky«, »u nových«.

Ve Lžovicíeh u Týnce nad Labem jsou až na vrcholek »capicárna« jména rolí : na dílech, na ohradách, v lesích, pod březinkou. V Sendra--žicích nazvali pole k jihu obrácená »v babách« a »na plachnici«, t. j. pole plaché, málo úrodné, prázdné.

Ve Vítězově k vrchu Bedřichovu »na větrníku«, j. na křídle, v občine, na čtyřech mírách, »na dlouhých« polích, trativod.

V Červených Peckách mají v názvech polí památku parcelí na bývalou kultura chmele »v chmelničních«, pak »na domeckých« a »nad katovnou« ; u Radovesnic mají »u odpočívadel«, »mezi starou proutnicí a novým rybníkem«. V Sedlově »na stážkách«, spojených částech polí menších a sv. »ve vokrouhlíku«.

Na Pasince pojmenovali dle počtu kop pole »na sedmerce« ; na z. »návesní začátek«.

U Ohař táhne se lán »za služebnou«, u Opatovic mají samé »obsahy« opatovický, bažantnice, dětmarkický.

U Oseká labské lesy mají přečetné názvy: z. »za dlouhou«, »za brůdkem«, »na kaminsku«, jz. »v sekerce«, »na malináči«, »na škatuli«.

Ve Veletově mají »stavěneě« ; ve Vinařících »ve vohrádkách«, »v krovinách«, »v roztrhaných« ; n Voltrub »u Ghoťule«, »za jezerským« a »vopletky« ; ve Velimi »na Bělchovsku«, »nad kelským rybníkem« a »proutnice« ¦; ve Zvěřinci »pisty« a »bor na vyhlídkách«; n Zibohlav »pateráky« a »bechynky«.

Na Poděbradsku. Obec Kouty má »Sabatu«, »bláto« a »rašovku«, t. j. půda houbovitá, zemitá, barvy hnědé a černé. Ghvalovice pojmenovaly lány dle prvotních majitelů »za sedlákovými«, »za zahradami (Kováříkovou, Novotného«). V Křečkově mají »zemanku«, »na křídle« a »podplatný«.

Ve Klukách pojmenovali pole na jv. »u kalíška«, »pod Kamečky«, z. »u hastrmana«, »na vohrádkách«, »na pláce«, »v pytli«. V Káníně »měkovina«, »u havraně«, »na čtvrti« a »v habří«. V Umyslovicích na ohrádkách, za husankou, na přední obci, u houštiček, bláto. Ve Chvá-lovicích vrchluž, na ztracených, vokrouhlá, kolaje, pod voškobrhem.

V Poděbradech nazvali pole u města »pod valy«. Za vodou píska, prasinec, roženka, suchý, soukupka, pálená, německá a vyhnansko.

Ve Lhotě Vrbové zanechali předkové jména : na jižní straně »na míchove«, s. »u poupového háje«, z. »na zelenici«, v. »na lískách«, sv. »na velikých a malých královských«.


Předchozí   Následující