Předchozí 0301 Následující
str. 282

příšedivé, tak jako oblakové nebeští jsou. Spuosob jeho jest příčtverhraný, však konec jeho přední, kterým do země byl, jest tenší a, kterým nahoru byl, ten tlustší. Na památku a jistotu toho všeho ten a takový kámen jest v zámku Weinmaru zavěšen, aby aspoň již ten div a zázrak tak lehce v zapomenutí nám křesťanuom nepřišel . . . .« (Zprávy i o jiných předzvěstech a divech, o červech atd.)

Dr. Josef Volf:

Popis potulných svůdců lidu českého r. 1732.

Ve svém Soupisu nekatolíků uprchlých z Cech z r. 1735, vydaném Král. G. Společností Nauk, přináším hojně příspěvků pro dějiny kroje*) tajných náboženských svůdců, kteří nespokojený lid lákali za hranice. Popisy jednotlivců jsou tak podrobné a přesné, že máme dojem podobizny potulných emissarů, jak je duchovní a vrchnostenské úřady na základě místních udání sestavovaly. Zde otiskuji ještě 2 dodatky z r. 1732 z opisu v archivu Musea král. Českého, které přiléhají věrně k popisům v Soupisu.

Svůdce Doubrava od Smiřic vypadal takto : Je člověk malý, puclatý, tlustý, zavázaný; vlasy ne tak tuze černý, kučeravý; obočí černé; oči černé ; nos krátký, rovný ; tvář tlustou, zabejčilou, pihovatou a dolíčkovitou, ani tuze bledou, ani červenou; řeč má spěšnou, netlustou; zuby má všechny bílý ; kabát neměl, oni mu ho vzali; měl plantu plátěnou režnou, kamisolu žádnou, brustílek zelený, při něm žlutý mosazný pleskatý knoflíky bez kapsiček jen tak rozvírací, pod ním bílou plátěnou podšívku, dírky ošity černýma niťma, kalhoty plátěný ouzký z režného plátna k zahrnování rubli, punčochy počernalý, vlněný, střevíce rohatý, prasky vocelový rohatý, holstuch černý flórový, klobouk černý na tři strany zahnutý, hůl lískovou.

Jiný potulný svůdce, jménem Čejka, je popsán takto : Člověk prostřední postavy, mocný, podsadily; nos podlouhlý, trochu prohnutý, ne vysedlý, tváře tlusté, baňaté, červené, dulíčkovité, v řeči trochu šišlavý ; kabát černý soukenný městský, při něm cejnový bílý chocholatý knoflíky, dírky soukenný, kamizolu modrou soukennou, při ní žlutý, mosazný chocholatý knoflíky; brustflek modrý, soukenný s kapsičkama, knoflíky žlutý; kalhoty černý, ouzký, kožený s kapsičkama malýma, klepací zahrnování rule : punčochy modrý, vlněný, střevíce telecí, hranatý, na nich prasky mosazný čtverhranmý ; holstuch černý, flórový, klobouk černý na tři strany zahnutý; rukavice liščí, huňatý; hůl dřevěnou jako špaňhelku udělanou červenou, na ní kostěnný černý knoflík, při ní řemen.


*) Srv. Frant. Teplý, K dejinám kroje r. 1763. Jak se šatili potulní emis-saři bludaři. Český Lid XVIII. str. 41.

Předchozí   Následující