Předchozí 0302 Následující
str. 283

Výzdoba chalupy v Hoře u Volyně.

(S 1 vyobrazením.)

V Hoře u Volyně v jižních Cechách jest chalupa čís. 29, jejíž štít byl krásně a originelně vyzdoben v roce 1869 tehdy 521etým jejím majitelem, prostým zedníkem Josefem Vlčkem. Ozdoby jsou přímo do malty modelovány, taktéž i nápisy, a jak vidno, vyrovnají se každé i modernější komposici. Vlček již před léty zemřel.

Mezi ornamentem čteme následující nápisy. Nahoře : O Maria útočiště hříšníků, oroduj za nás! 1869. V levo: O svatý mužy floryjane chraň nás od škodného o-hně. J. M. J. V pravo: O svatý Jene Pomůcky pros za nás před boskou velebností. Uprostřed v levo a pravo od kříže : Tysyckrat buď pozdravený o kříži pře svatý. Mylyjonkrát bud' u-ctěný, tys to lůžko zlaty na kterém Krystus Pán plný smrtelných ran mou hříšnou duši, skrz Tvou smrt, vived z pekelných bran. — Sem zatvrzelí hříš ¦ nýci pojte pod kříž svatý, zde oměkčený budeme, zde jest lékař zlatý. Svědomí hryže nás, ach podkud máme čas, hořce svých hřýchův litujme, ten lékař spasí nás. O Pa(ne) Kr(iste) Je(žiši) pro tv(e)ho um(učení) a dr(ahé) rá(ny) sm(iluj) se na(d námi).    Bedřich Hlaváček.

.Výzdoba chalupy v Hoře u Volyně.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Matěje Racka knížka Dědeček a vnuk r. 1848.

Rychtář Matěj Racek, s nímž jsme seznámili laskavé čtoucí v článcích o prohlášení konstituce na Vorlíku r. 1848, sepsal po bouřlivých událostech tehdejších knížku, kde poučuje svoje krajany o rozšafném hospodaření, dává rady rodičům pro vychování dítek a zapisuje zkušenosti hospo-


Předchozí   Následující