Předchozí 0320 Následující
str. 301

Směs.

* Pověrecné hašení ohně, mluvení k ohni. Z veliké moci ohně sami posoudíte, jak veliký nerozum jest těch, kteří se pokusí k ohni mluviti. To smýšlení jest z největších pošetilostí, které pověra zplodila. Židé i křesťané mnozí jsou toho pošetilého domnění. Židé užívají dvou způsobů, oheň beze vší pomoci jen pověrečnými prostředky hasiti; z toho úmyslu mluví někteří k ohni. Mluvíc k ohni zvolí vysoké místo, s něhož celé místo přehlédnouti může ; dá si přinésti pánev s řeřavým uhlím a konev vody. Pak hledí ustavičně na oheň, oči s něho ani nespustí, a mumlá hebrejská slova z 4té knihy Mojžíšovy v kap. 11. v. 2. Tedy volal lid k Mojžíšovi. I modlil se Mojžíš Hospodinu, a uhasí oheň, říkaje je po slabikách, a při každé slabice vleje drobet vody na řeřavé uhlí. A tím má dle jeho pošetilého domnění hned oheň uhasnouti. Jiní Židé hledí, když oheň vznikne, domu který ještě nehoří, tím zachrániti, že na něm křídou napíší buď dotčená slova, neb štít Davidův s slovem Agla, neb s Božským jménem Adonai. Pod štítem Davidovým si pošetilí zaklínači ohně dva v sobě stojící tříhraníky, v jichž šesti uhlech, jakož i v prostředku napíší slovo Agla hebrejskými písmeny. To slovo samo v sobě nio neznamená ; ale okazuje jen počáteční písmena čtyř hebrejských slov : Attach Jibbohr Leolam Adonai. Tys silný Hospodine. — Též o cikáních se domýšlí lid sedlský, že k ohni mluviti umějí. Ti vyučení podvodníci přemluví lidi k tomu, že mají ohnivý kořínek, který tu přirozenou moc v sobě má, že zabrání, aby se v domě něco zapálilo ; praví, že jej každý rok z Egypta dostávají, kdež prý na vysokém vrchu roste ; ale to vše, a mnohem více ještě jest nepravdivé, i každý těchto podvodníků se varuj. (Hlasatel Nejedlý 1808, III. str. 333—4. §.70—71.) — Upozorňuji na tuto pověru jako dodatek k pěknému článku J. Š. Baaia v Českém Lidu XVIII. č. 5.    Adolf Mařík.
* Ležatá piva v lednici. Hejtman zbirovský Kolnee píše komoře České 6. Februári 1652 : V. M. milostivé pod dátum 23. jminulího měsíce Januári 1652 s includírovaným přípisem JM. milostivého nařízení, strany zaopatření a navezení ledu pro příjezd JMC. mne odeslané poručení jsem poslušně přijal a V. M. poslušně oznámiti mohu, že beztoho každoročně na panstvích mne svěřených při jednom každom času zimního lednice pro piva ležatá ledem (bez kteréhož by sice piva trvati nemohli) naplniti a zaopatřiti dám. Což se i letos děje, tak že milostivá vůle JMC. naplněna bade. (Zbirovský zámecký archiv).    A. Drachovský.
* Kráčny. V Hostimilu XXV. 1908 č. 29 vzpomíná V. Tesař, učitel v. v. v Domažlicích : Před časy nazývaly se sprosté krčmy v městech »kráčny«. Scházela se tam k muzikám jen chátra, »pohodňáci«, kteří měli v šenkovně po levé straně zvláštní stůl. V Klatovech byla »kráčna« na náměstí, v Horšově Týně na předměstí, kde stojí městský pivovar.    Jan Dotřel.

Předchozí   Následující