Předchozí 0413 Následující
str. 394

Dvě tabulky ke studiu lidového uměníčeskoslovenského.

(S 42 náčrtky.)

Redakce Českého Lidu velmi často odpovídá řadou dopisů, někdy také kresbami provázených, přátelům Českého Lidu na dotazy o tom a onom oboru lidového umění československého. Po zkušenostech, jichž jsme nabyli, čeho se dotazy nejčastěji týkají, sestaveny jsou přiložené dvě přehledné tabulky, jež možno pokládati takřka za vzorník na výběr těm, kdož jsou v rozporech, chtíce použiti motivů lidového umění.

Obě tabulky podávají výběr ze všech oborů a jsou jednotlivé kresby pořízeny věrně podle originálů, jejichž výčet hned podáváme:

Tabulka I.: 1. Štít a 2. dřevěná pavlač chalupy z Turnovská. 3. a 4. Dřevěné ozdoby pavlače chalupy ze severovýchodních Čech. 5., 6., 7. a 8. Vyřezávané lenochy židlí selských. 9., 10. a 11. Ukázky malovaného selského nábytku českého. 12. Malovaná okenice. 13., 14. a 15. Profily latí z pavlačí selských statků. 16. Malovaná kytka ze selské truhlice. 17. Výšivka. 18., 19., 20. a 21. části dřevěného stropu z Nud-vojovic. 22., 23., 24. a 25. Ornamenty výšivek československých. 26. Malba z truhly z Turnovská.

Tabulka II.: 1. Chalupa v Turci. 2. Kostelík v Rimavské Bani. 3. a 4. Sloupky ze slovenského kostelíka v Krasově. 5. Konsola z kostelní lavice v Rybníku. 6. Stolice v presbyteři kostela rimavsko-baňského. 7. Štítek stolice z č. 6. 8, Kraslice z N. Vsi u Uh. Ostrohu. 9. a 12. Iniciálky z moravských kancionálů. 10. a 11. Lemoyky z moravských kancionálů. 13. Hanácký tulipán. 14. Kytka z výšivky hanácké. 15. Výšivka z mor. Slovácka. 16. Pták z výšivky jihočeské 17. Mísa hodonská.

A. Rachota:

Tanec „Kaplanka".

Tanečníci postaví se do jedné řady jako při čtverylce, na jedné straně stojí dámy, na druhé straně jenom páni. Ovšem stává se obyčejně, že každá tanečnice snad náhodou neb úmyslně postaví se a zvolí si místo právě naproti vyvolenému. Podobně si vedou tanečníci. Začne hudba hráti píseň, při čemž tančící i zpěvu milovníci zazpívají: »Hořela lípa, hořela ...«. Tančiti- začíná se od konce řad bližšího k hudbě.

Způsob tance: Pán a protější dáma uchopí se za pravou ruku nebo zavěsí se v záloktí. Ostatní páry stojí. Otáčí se krokem polkovým v pravo, potom v levo. Mezitím hudba přehrála výše uvedenou píseň. Nyní pustí se tančící, uskočí buď za řady nebo jeden z nich mezi řady a dle hudby,


Předchozí   Následující