Předchozí 0420 Následující
str. 401
Dr. Čeněk Zíbrt:

Pec na přepalování žen v mladice r. 1594 a r. 1857.

Se 2 vyobrazeními.

Náš přítel, výborný znalec lidové literatury české, redaktor odborného lídovědného listu v Berlíně, Dr. J. Bolte, upozornil odborné kruhy na 'jediný posud známý a literárním historikům českým až do té doby vůbec nepovědomý list s vyobrazením, jak stařeny se belhají, dávají dovézti na kolečku k divotvorné peci, kde pak je sluhové odnášejí na ramenou do výhně, do peci metají a z otvoru pak omlazené vítají mládenci k tanci a do kostela na oddavky. *) Vzácnou ochotou p. Dra. Bolteho podáváme reprodukci podle unikátu Berlínského, jehož fotografii ochotně opatřil p. Dr. Bolte, objevitel vzácné této památky staročeské (str. 403.).

Bavili se naši předkové ve druhé polovici věku XVI. podle cizího, německého vzoru rýmováním laškovným, jak kdesi za mořem mistr umí v peci zvláštní přepáliti bručivé stařeny rozmrzelým mužům na mladice půvabné. Škádlivé rozprávky tyto o mlýně, kde se staré ženy přemílaly, nebo o studnici, kde se koupaly a omlazovaly, nebo o peci, kde se pře-palovaly, kolovaly v rozmanitých úpravách, s obrázky po celé západní Evropě. Podnikavý pražský knihtiskař Burian Valda, jenž ,hověl při svých publikacích zálibě lidu čtoucího, vydávaje zvláště knížky četby prostonárodní a letáky, noviny, využitkoval vtipného a lákavého motivu a vydal také po česku r. 1594 rýmování o umění, jak se staré baby v mladice mění.

Rýmování staročeské i vyobrazení znal již J. E. Wessely a Wendeler, ále teprve uvedený badatel berlínský Dr. J. Bolte zjistil v kabinetu mědirytin v Berlíně (Anonymi, 5. Mappe), že rýmování vydal Valda, a vyšetřil přesně, jaký jest poměr úpravy staročeské ku předloze německé i jaký poměr dřevořezby ku předloze rovněž německé. Úvahu i text uveřejnil Bolte v Jagicově Archivu für slavisehe Philologie XVIII., jak již jsem uvedl.


*) Zwei böhmische Flugblätter des XVI. Jhts. Archiv für slavisehe Philologie XVIII. 1896, str. 130—7 : 2. üer Altweiberofen. Srv. J. E. Wessely, Vossische Zeitung 1877, Sonntagsbeilage No. 22. (Berlin, 10 Juni.) Über Verjüngungsmittel; G. Wendeler, Archiv für Literaturgeschichte VII. 328: Zu Fischart's Bildergedichten. Originál německý, vydaný v Augšpurku (Anthony Formschneider) v Gothě. Text přetiskuje Bolte, 1. c.

Předchozí   Následující