Předchozí 0024 Následující
str. 7

hojně po celém kraji Blat.*) Nejvýstavnější statky staršího rázu jsou v Komárově, Mažicích, Borkovicích, Zálší a v Klečatech. Pěkné modely dvou blatských statků vystaveny jsou v museu soběslavském. Statky blatské mají pravidlem podobu obdélníka. V kratší straně bývá průčelí obytného stavení, vrata a špýchar neboli sklep. Levou stranu dvora tvoří jediné, dlouhé pořadí, v němž umístěny jsou obytné světnice hospodářovy, za nimi výměnek, potom stáje pro hovězí dobytek a koně. Na pravé straně proti obytnému stavení jest špýchar, zvláště ozdobený, za ním menší chlévy pro brav vepřový, pro ovce a husy. Za těmito bývají kolny na rašelinu a vozy. Zadní část dvora uzavřena je velkou stodolou. Chloubou statku bývá špýchar čili sklep, na jehož výzdobu věnoval hospodář často více než na své obydlí.

Museum soběslavské chová mimo knihovnu obrazárnu, sbírky archaeo-logické, církevní památky a průmyslové oddělení hlavně ze sbírek národopisných. Z těch veliké pozornosti se těší selská světnice, v které znázorněná zcela věrně blatská svatba, skupina to sedmi zdařilých figurín,, pravých typů blatských. Zvláštní zájem budí figurína posledního dudáka blatskóho, Frant. Kopšíka (viz vyobrazení na str. 13.), který dosud žije a oblek na figurínu sám si hedvábím vyšil, ač čítal již tehda 86 roků. Vlastní dudy, na kterých přes čtyřicet let hrával, daroval museu.**)

Museum soběslavské má ve svých sbírkách 45 dovedně pracova-vaných starobylých pernikářských forem z let třicátých. Několik ukázek těchto v tomto čísle reprodukujeme (viz na str. 14, 16).

Dr. Čeněk Zíbrt:

Písničkář František Hais a jeho paměti.***)

Kniha čtvrtá obsahuje v sobě dvanácte mých událostí v druhém manželství ve dvou letech. V osumnácti archách, mých velikých nesnázích a strastích. Sepsal František Haisz.

Částka první. Kterak se mne po smrti mé manželky bídně vedlo, a jak mne Bůh potěšiti ráčil. S truchlivou myslí a srdcem bolem sevřeným, kráčel jsem s toho smutného pohřbu. A cestou jsem sobě rozjímal, jak těžké břímě Hospodin na mne složiti ráčil. Nepřetvářně


*) Okolí Soběslave až přes Řečici k Deštné, od Tučap až k Bechyni a Týna n. Vit. a na jih až přes Ševětín.
**) Zajímavý článek o dudákovi Kopšíkovi uveřejněn byl v »Starých i nových Zvěstech ze Soběslave a okolí* v fi. 8. r. 1903, časop. mus. spolku v Soběslavi. **) Pozn. red. Chtěli jsme zajímavé paměti písničkáře Fr. Haisze ukončiti ročníkem XVIII. a přestati na posavadní ukázce, jak líčí Haisz život svůj v rámci souvěkých poměrů. Zatím došla řada dotazů a přání, aby paměti Hais-zovy jako zábavná i poučná četba a zároveň vlastní životopis, lícení českého bás-níka samouka byly dále uveřejňovány v Českém Lidu. Řídíme se tedy tímto přáním a otiskneme v ročníku XIX. další popis života Haiszova.

Předchozí   Následující