Předchozí 0040 Následující
str. 23

»míru náchodskou*, »míru velkou úpickou« a »malou míru královskou* Z manství Náchodského, též ze statků Ratibořického a Třebešovského vycházelo na míru náchodskou 119 korců 3 věrtele, z Wizmburského na míru úpickou, »kteráž každý korec o I1/? čtvrtce větší jest nežli náchodská, vychází 565 korců 2 věrtele, tak přiložíc na každý korec po lJ/2 čtvrtci, učiní na míru náchodskou 618 korců 2 věrtele; a tak učiní toho obojího ovsa na míru malou královskou, kteráž jest menší o 2 čtvrtce nežli náchodská, 830 korců 2 věrtele 1/2 čtvrtce.*

Práce robotní byla rozličná. Poddaní museli orati, vláčeti, sekati obilí a trávu, svážeti obilí do stodol, hrabati, kopati řepu, trhati konopí, svážeti dříví, kydati hnůj, plíti a p.; někde se za robotu platilo. Tak ze vsi Dřevíce platilo se při sv. Havle za dva dni roboty tesařské 6 grošů, z Havlovic za 22 dni roboty »vláčebné'« 2 k 12 g a na robotu mlýnskou 30 g, ze vsí Lhoty za Kostelcem, Chlistova a z městečka Kostelce za robotu ornou 30 g 5 d, ze Lhoty za Kostelcem a z městečka i ze vsi Kostelce za kopání řepy 9 g. Robota »ženná« činila celkem dní ib771/2, sečení ovsa 31, orná 3841/,,,6) vláčení6j 9, sečení trávy 57, konopí trhání 533/4 záhonů, kopání řepy 1743/* záhonů,6) vození dřev 403 fůry, obilí 21, sena a olavy 38Y2, hrabání ovsa dní 86Y2, skládání obilí 4, rozsívání obilí. 57,, roubání dřev 4, pletí 114, kydání hnoje 3, meteni zámku 6. Mésti v zámku a vynésti smetí (také rozsíti obilí) musili Vít Bartáčků, Jan Čejka a Maruše Mařatová z Dolní Radechové ; Bražečtí byli povinni, kdykoliv toho potřeba kázala, opravovati stezku od fortny do města Náchoda.

Židé z města Náchoda odváděli na zámek pro potřebu kuchyňskou koření, a to šafránu Y2 libry, hřebíčku 1 I, pepře 2 1, zázvoru 2 1, nebo — jak připsáno — 100 zl. rýnských.

Josef Homolka :

Příspěvek k nářečí středočeskému.

V rodišti svém Zlosejně, ve východní části okresu Velvarského, zaznamenával jsem slova, po jichž významu musel jsem se ptáti. Srovnávaje se slovníkem Kottovým, vymýtil jsem všechna slova známější a podávám slovníček nářečí zdejšího.

Dlouží se: e v é: péři, léži, zeli; v ej: nejni, listejček; v i: plína, ě v jé: mjéři, bjéži; v jej: bjejžet. i ví: pila, pivo. o v o: bóli, stoji, dóji.

Krátí se : koncovka ík, íček v ik, iček : konik, dělnik, koníček. * v i v koncovkách slovesných boji, utíkají, ův v uv v koncovkách adjektivných : plechuv, pytluv. á v a: báječný, praskač, blátivý, e ve: dveře.


6) Mimo robotu, za niž se platilo.

Předchozí   Následující