Předchozí 0045 Následující
str. 28


Českých písní je celkem 89, poněvadž z 90 čísel Jaschkových jedno omylem opakováno (č. 83. zapsáno bez melodie = č. 74.). Ale zisk z této dosti početné sbírky je přes to malý: jet" 88 písní Jaschkem zapsaných obsaženo v sešitku písní z Hutiska a Solance, jimiž neznámý přispěvatel r. 1819 přispěl ke sbírce oper, lidových písní a tanců, toho roku konané. Sešitek ten, nadepsaný »Slavische Lieder mit Melodien gesammelt in den zu der Wallachiseh-Mezeritscher Herrschaft gehorigen Dorfern Hutisko und Solanetz«, chová nyní moravský archiv zemský v rkp. č. 166, dříve rkp. Frant. Musea č. 292 (toť ona sbírka z r. 1819), a to ve fasc. XII., a použil ho již Bartoš ve sbírce »Národní písně moravské v nově nasbírané, jež sám spořádal a jež po stránce hudební upravil L. Janáček« (Praha 1901 nákladem Č. Akademie; zkracuji BJan).

Poměr jednotlivých čísel sbírky Jaschkovy (zkracuji: J.) k číslům sešitku písní z Hutiska a Solance (HS.) a BJan. je tento:


*) Jasehke (fi. 146) má pouze 1. si. ve spisovné němčině, s variantou melodickou v takte 6. (osminové c2 d2 místo c1 hl cP). Co v závorkách, dodávám, aby text mohl býti notám podložen. V rkp. dalších 5 řádků připsáno bez označení, kam patří. V si. 1. rkp. má: der erste hat; v řádce 3.: tra tra tra tra. Bulocha = Wallachen (tak u Jaschka). Úprava melodie pro řádku 4.—6. je snadná.

Předchozí   Následující