Předchozí 0063 Následující
str. 46

v duchu ryze českém, domácím, vyráběných nejen se zevnější úpravou lidového umění českého, české ornamentiky, nýbrž i budících v českém dítěti představy, ušlechtilé city společenské, národní, náboženské, všecko všudy v duchu českém, v rázu domácím, bez násilných, eizokrajných vetřelostí, nepochopitelných formou i duchem dítěti českému. Zároveň však, nikdo nemůže vyčítati Hořiekému družstvu, že zanedbává proudů a dokonalostí moderních, pokud se týče výroby a praktičnosti hraček pro tvořící mladou duši dětskou. Proto však přece neodcizují se hračky Ho-řického družstva původní myšlence; hledají a vybírají si základ, motivy, formaci z našeho českého života místo »všesvětové šablony* hraček

norimberských a pod. Proto Český Lid podle svého programu upozorňuje na záslužnou činnost Hořického družstva, proto Český Lid z plného přesvědčení doporučuje a za povinnost českým rodičům klade, aby rozhodně kupovali dítěti českému hračky české, ho-řické, sličné, neškodlivé, jež zjemňují snahy hravých dítek ve smyslu domácím, šlechtí jejich vkus a tříbí důvtip, všecko v rázu čistě domácím, českém, s ušlechtilou snahou i po stránce výchovné přidržeti dítě české od malička v ovzduší života českého. Stanovisko národohospodářské není ovšem v programu Českého Lidu. Ale i tu týká se českého Lidu, že český horal se svou rodinou posavad po domácku robil a za směšný peníz prodával překupníkům hračky dřevěné, že český řemeslník nemohl se starati o pravidelný odbyt a objednávky hraček vyráběných. Všecky tyto starosti převzalo nyní Hořické družstvo, org-anisovalo, peněžitou záštitou zajistilo a tak i tato stránka lidového řemesla tedy zasluhuje při hořickém podniku úvahy a důsledků. Důsledky ty nezbytně stáje při-pamatují povinnost, vymaniti se ze závislosti na dodávkách ze Švýcar, z Norimberka a pod. a přispěti k obživě lidu českého touto takořka »přepychovou daní«, kterou každá rodina, i sebe chudší, přispívá k radosti svých dětí a z které tisíce do roka plynuly — do cizích továren.

Nepostačila by pouhá slova každému. Zachováme budoucnu v Českém Lidu obraz, jak byly lidové hračky v Hořicích robeny, s jakými hračkami dítě české si hrálo na začátku věku XX., kdy ujalo se velkovýroby v tomto oboru Hořické družstvo podle vzorů hraček lidových, se základními myšlenkami a výzdobami původu domácího, podporou umělců-znalců lidového umění českého.


Č. 13. Husopaska.


Předchozí   Následující