Předchozí 0085 Následující
str. 68

cismu přidržováno, poněvadž se na panství Jeho biskupské Milosti nachází* a že k tomuto mylnému mínění byla svou nemanželskou matkou Magdalenou Kopřivovou, s níž se nějak sešla, svedena, nebo aspoň utvrzena, nebo tato již dvakráte u lokalisty podobně se prohlásila a stěžovala si, jak může dcera její proti své vůli i dokonce proti vůli Jeho císařského Veličenstva býti nucena ke katolicismu. Lokalista žádal, by chrastecký úřad ředitelský předvolal si Annu Kopřivovou a ji opětně poukázal na její povinnost, by navštěvovala kostel a vyučování náboženské, i by dopsal chroustovickému úřadu ředitelskému, by její matce, Magdaleně Kopřivové, důtklivě oznámil, že její dcera musí, ať jest na kterémkoliv panství, podle nejvyšších nařízení, navštěvovat kostel i vyučování, a pak, aby jí, Kateřině Kopřivové, byl veškerý styk s ní zakázán.

Dne 20. října 1835 č. 76. žádal lokalista jenšovický přípisem úřad ředitelský panství chroustovického, by zakázal všechen styk Magdaleně Kopřivové s její dcerou Kateřinou tehdy 17letou a opětoval svou žádost, kterouž již v dopisu 19. října 1835 byl ředitelskému úřadu chrastec-kému oznámil.

0 blouznivcích byly podávány zprávy konsistoři koncem roku vojenského a ředitelským úřadům vrchnostenským do Chroustovic a Chrasti koncem slunečního roku. Zemská vláda nařízením 16. července 1835 č. 29.4-59. nařídila, by duchovní a úřadové podávali výkazy o náboženských blouznivcích společně ve dvou vyhotoveních a to jedno vyhotovení se zprávou úřadů vrchnostenských c. k. krajským úřadům a druhé vyhotovení duchovními na vikariátní úřady. Vynesení toto byla konsistoř královéhradecká oznámila missivem 16. července 1835 č. 3735.

Lokalista jenšovický zaslal tedy koncem října 1835 seznamy tyto ředitelským úřadům do Chroustovic a Chrasti k spolupodpisu, by jedno vyhotovení bylo pak úřadem vrchnostenským předloženo krajskému úřadu chrudimskému a druhé by mu bylo vráceno, by je mohl zaslat vikariát-nímu úřadu.

Dle tohoto výkazu 27. října 1835 č. 80., vikariátnímu úřadu na počátku listopadu 1835 zaslaného, bylo koncem října 1835 v kolatuře jenšovické blouznivců náboženských ve vesnicích panství chrasteckého 10 a to v Poděčelech 2 (Jan Kurz, krejčí [č. 3.] se synem Josefem) a v Za-lažanech 8 (Matyáš Hlaváček, rolník, s ženou Kateřinou [č. 3.], výměn-kářka vdova Anna Čáslavkova [c. 20.], domkář Václav Kopřiva s ženou Annou a dcerou Annou a s výměnkářkou Josefou Saláškovou [č. 23.] a služebná Kateřina Kopřivová \é. 25.]). Koku 1834 bylo v těchto vsích pouze 9 blouznivců náboženských, z nichž r. 1835 jeden (Fr. Čáslavka, č. 20. ze Zalažan) zemřel, a přibyli r. 1835 dva, totiž: Josef Kurz, jenž teprv v tomto roce stal se povinným k návštěvě školní, a Kateřina Kopřivová, jež teprv v tomto roce na panství chrastecké přišla.

Dle výkazu 31. října 1835 č. 81 bylo ve vsích panství chroustovického, patřivšíeh k lokalii jenšovické, 14 blouznivců náboženských a to


Předchozí   Následující