Předchozí 0144 Následující
str. 120

hříchů a k posilnění své mdlé víry, k potěšení svého zarmouceného svě-domí na cestu k dojití života věčného tím se občerstvoval a posilniti dal.

Co se nemoci dolýče, již hned loňskyho roku od 1. listopadu sobě jest stěžoval, a na poslední cestu do Čech stran jeho obchodu a živnosti se jest vydal, ale hned ho veliká a prodloužilá zimnice následovala a vždycky tíž mu přicházelo, až je se předce s velkou bídou a těžkostí domů dostal; ale hned se jest složili musel, až k posledku velká dusnost a opuchlina k tomu připadla a jiná zlá případnost k tomu se spojila a ačkoliv přítomný smuiný dítky o všelijaké jen možné prostředky pečovaly a žádného nákladu nelitovaly, kterak by jemu skrze zkušené lékaře spomoženo, neb jen oblehčeno býti mohlo, však předce žádné užívaný léky mu prospěli nechtěly, ale vždycky s ním hůřeji a mlejdší (!) se nalézal, až na posledy před jeho vykročením nějaké maličké znamení vnitřního psotníka se ukazovaly, když hrdou řeč od sebe vydával, v kterémžto způsobu nebožtík vždy předce při dobrém rozumu a paměti byl, na svého Ježíše zpomínal a duši svou v ruce jeho jakožto vykupitele věrného nábožně poroučel, až pod. nábožným vroucným modlením a zpíváním zarmoucených a přítomných na drahou zásluhu Ježíše Krista 10. máje 3/4 na 2 hodiny odpoledne pod tou písničkou : Kdo ví, jak blízko mé skonání (při) verši 11.: Přijď, přijď, smrti zejtra aneb hned, tebe se s Kristem nebojím, svůj běh a putování, svůj bídný život blahoslavené dokonal, přivedši věk svůj (na) 57 let a 6-mě-íců.

Za to pak křesťanské k hrobu doprovození láskám vašim uctivě a šetrně děkují jak předně zarmoucení a truchliví pozůslalí 2 syni a truchlá dcera a oba jeho bratři, švagrové a švagryně, strejci a tety a všechny společní přátelé, chtíc se za to vším dobrým odměniti, vynšujíc, by se to mohlo státi potěšitedlnějším způsobem.

Dr. Karel Hostaš:

Hračky lidové z trhu Mikulášského a vánočního v Klatovech.

S 25 vyobrazeními od prof. Ferd. Vaňka podle originálů v museu Klatovském.

Hračky na trh Mikulášský a vánoční vyrábějí se v Klatovech od ne-paměti. Druhdy mnoho rodin jich výrobou se zaměstnávalo, dnes již jen 3 rodiny vykládají je na trhu.

Figurky, panáci (koledníci) a zvířátka, jsou ze dřeva a hlíny, šat panákův z odstřižků různých látek, biskupská čepice a ornát Mikulášův z barevného papíru, vlasy jeho a někdy i vousy z bavlny, valy. Jsou to panáci obyčejně: brusič, žid, lovec, sedlák s vánočkou, kominík, ponocný, nosič dárků v košíku, pastýř, dudák, sedlák se štědrovkou, mlynář, panenka.


Předchozí   Následující