Předchozí 0154 Následující
str. 130

a neuvedeni jsou, skutečně jsou blouznivci, avšak poněvadž někteří za pravé evangelíky byli uznáni a někteří z nich jako evangelíci byli oddáni, a lokalistovi jako fanatikové známi nebyli, a dle vysokých nařízení mají býti jako blouznivci pouze ti jednotlivci uváděni, kteří jako takoví jsou notoricky známi, tedy že měl dostatečnou příčinu, aby je do svého seznamu neuváděl. Co se pak týče jednotlivců, kteří v seznamu lokalistoeě jsou zapsáni, avšak v seznamu p. pastora nejsou vřaděni, tedy, nehledíc k tomu, že tento nezná náležitě fanatiky, jest také možno, že je proto nezaznamenal, poněvadž se k helvetismu nikdy nepřiznali a byli jako qua katolíci považováni, což jest možno i při většině jednotlivců, jež lokalista jako helveticofanatiky uvádí. Poněvadž nelze to snadno vyšetřiti, a věc nemá býti protahována, měl by se seznam faráře drakačovického dle seznamů katolického duchovenstva opraviti a pak za základ pro příští léta vzíti. Otázka, náleží-li děti blouznivců udánlivě helvetských do evidence evangelického faráře, ač lokalista má za to, že se má přisvědčivě zodpověděti, budiž předložena vyšším úřadům, by ji rozhodly, tím spíše, poněvadž jest velmi pochybno, zdali ti neb oni jako helvetskofanatičtí uvedení, jsou skutečně zákonnými evangelíky helvetského vyznání. Poněvadž čas kvapí, nebude zajisté pochybeno, pakliže p. pastor děti svých fanatiků, kteří katolickým duchovenstvem jsou jako helvetskofanatičtí uvedeni, pojme do svého seznamu, se zřetelem k vysokému pokynu, že děti školou nepovinné mají býti vynechány a pouze děti školou povinné blouznivců mají býti zapisovány do seznamu blouznivců.

Ve svém oznámení 12. listopadu 1835 č. 88 chroustovickému ředitelskému úřadu poukazoval lokalista jenšovieký, že k náboženskému cvičení, jež 8. listopadu v Mravíně konal, mládež nepřišla, ač právě v Mravíně, Popovci, a j., z nichž jedna jest pomísena evangelíky a blouznivci, druhá pak od školy i kostela vzdálena jest, jest častějšího místního vyučování nejvíce potřebí.

V dotazu konsistoře královéhradecké 26. listopadu 1835 č. 6331 oznámil lokalista přípisem 19. prosince 1825 č. 95 vysvětlení požadovaná k seznamu blouznivců, zejména že v obcích přifařených z panství chrousto-vického ubyli 4 blouznivci, avšak v obcích z chrasteckého panství přibyl 1 blouznivec, takže celkem v celé farnosti ubyli jen 3 blouznivci, i že Anna Kopřivová (ze Zalažan č. 23), jež složila teprv 27. listopadu 1835 vyznání víry, do seznamu blouznivců, jenž byl ukončen posledním říjnem, náleží a teprv v seznamu za příští rok bude vynechána.

Lokalista jenšovický, děkuje chroustovickému úřadu ředitelskému za podporování návštěvy opakovacího vyučování a křesťanských cvičení, upozornil přípisem 21. prosince 1835 č. 96, že mimo jiné nechodila na cvičení Anna Třasáková (z č. 26 z Mentouru), pravděpodobně byvši svou. matkou od této návštěvy zdržena.


Předchozí   Následující