Předchozí 0155 Následující
str. 131
@S@131 Antonín Dolenský:

Průvod pražských židů na počest narození císaře Josefa II.

(S vyobrazením na zvláštní příloze.)

V pohnuté době zápasů Marie Teresie o trůn bylo narození mužského potomka v císařské rodině od rakouských národů nadšeně oslavováno. I královské město Praha vzdalo hold týden po narození 21. března a po obřadech na Hradě Pražském města pražská projevila večerní illuminací iřěrnoii lásku a příchylnost k nové panovnici a jejímu dědici, pozdějšímu císaři Josefu II. Pražští židé však ještě zvláštním. průvodem 24. dubna ve své čtvrti oslavovali narození panovníkovo, netušíce, že v krátkém čase za následující okupace francouzské budou obviňováni ze zrádcovství a z české země vypovídáni. Tehdejší primátor židovského města Simon Wolf Frankl v upomínku na nádheru průvodu dal celý výjev se všemi podrobnostmi v mědi vyrýti a tištěným textem popsati.*) Zajímavé toto vyobrazení s věrnými detaily krojových a lidových zvyklostí neváháme otisknouti.**)

V současném popisu průvodu dovídáme se, že v den slavnosti byli chudí a vězňové židovští poděleni peněžitě, chlebem, masem a rybami. V synagogách starší židé pěli po celý den žalmy na oslavu nově narozeného prince. Po čtvrté hodině odpolední dle německého orloje počal průvod od židovské radnice a ubíral se kol Pinkasovy školy, Zlatou ulicí a jinými ulicemi a končil opět u radniční budovy. Průvod zahajoval židovský listonoš (č. 1***) v červeném obleku, měl na bohatých šňůrách zavěšenou trubku, na kterou troubil pochod. Pomáhali mu 2 trubači na koních (2) ve slavnostním úboru. Dalších 6 poslů běhonnů (3) mělo vkusné přiléhavé šaty, ozdobené zlacenými šňůrami. Po té následoval pořadatel a přední hlava města, primátor Šimon Wolf Frankel (4) na drahém koni, provázen po stranách dvěma statnými hajduky. Oblečen v dlouhý kabát z černého sametu a v plyšový klobouk, zlatem zdobený. Jako nejstarší radní přísedící a major s husary v uherském kroji za primátorem Franklem jel


*) Tisk se nezachoval, pouze opis v díle křižovníka Jana Karla Aloise Hohna: Memorabilia. Plný německý titul zní: Kostbar-zierlicher Auízug, welcher wegen hoherGeburt dess durchleucliligstenErtzhertzogen undPrintzen von osterreich Josephi Benedicii Joannis Augusti Antonij MichaelisAdami zur alierunterthanigsten freydens bezeigung von der Pragerischen Judenschaft den 24. April Anno 1741 gehalten worden, welches der Primátor Simon Frankel pro memoria auf seine aigene Pesen in Druck verfassen lassen. Rukopis tento jest nyní majetkem pražské universitní knihovny a za laskavé upozorněni děkuji p. Dr. E. Šebestovi, adjunktu městského archivu v Praze.
**) Štoček zapůjčen ochotou Dr. "V. Teytze z Kalendáře . česko-židovského 1910, kdež uveden podrobný popis.
***) V závorkách udáváme čísla připojená k jednotlivým osobám a skupinám na vyobrazení.

Předchozí   Následující