Předchozí 0233 Následující
str. 209
Štěpán Dvořák:

@NZ@Pouliční bakus na škaredou středu v Milevsku.

(Obchůzka posledně konána r. 1804. Se 3 vyobr.)

Dle pamětí Benedikta Zelenky, truhláře v Milevsku, jenž při hře té býval bakusem, zachoval popis této zábavy p. Štěpán Dvořák, učitel měšť. školy v Milevsku.

Osoby: Bakus. Dva tahouni káry. Kněz. Kostelník. Dva ministranti. Čtyři hrobaři. Žena bakusova s dítětem na ruce a dětmi za sebou. Čtyři zpěváci smuteční. »S křížkem po funuse*.

Bakus má na sobě objemnou bílou košili a široké bílé podvlékačky, oboje vycpané peřinami, na hlavě bílou noční čepici s třapečkem (»mi-chlovskou«), boty pod podvlékačky. V levici drží čtyři esa obyčejných karet, obrácená lícem od těla, v pravici dřevěný korbílek, z něhož si občas přihýbá. Sedí obkročmo na sudu na dvoukolové káře.

Tahouni mají: černé obyčejné šaty, přes prsa napříč černé šerpy s visacími konci v bocích (při průvodu na vnější straně), čepice »funebre«. Jeden tahoun má v ruce trychtýř.

Kněz má na sobě dvě černé sukně: jednu spodní, uvázanou v bocích, druhou svrchní, připjatou u krku, jíž rozpáranými otvory má prostrčené ruce. V pasu převázán je opratí. Kolem krku má uvázaný černý šátek, přeložený na cíp, »malý«, uzlem vzad, cípem na prsa, a límeček (buď kněžský kolárek, nebo vojenský límeček). Na hlavě má černou, pokličkovou čepičku jako nosívají františkáni. V rukou drží složené karty, jakožto obřadní knížku.

Kostelník: taktéž dvě černé sukně, opratí převázané (jako kněz), kolem krku bílý, široký ležatý krejzlík, klobouk jakýkoli, v jedné ruce velkou knihu, položenou na prsa, v druhé ruce plechový máz.

Ministranti. Každý z nich má černou sukni, uvázanou v bocích, přes ni převislou košili, čepici jakoukoli. Jeden ministrant nese v ruce dížku s vodou, druhý ministrant kropáč (štětku slámy, uvázanou na hůlce as jeden metr dlouhé).

Hrobaři oděni ve starodávné modré pláště (jež po venkově v okolí Milevska staří ještě nosí), na hlavách vydrovky (duté válce as 30 cm vysoké, potažené zaječí kozí), na nichž v levo ve svislé řadě přišity tři velké červené knoflíky. Od každého knoflíku odstávají stranou dva kousky červené pentličky. Na nohou mají hrobaři vysoké boty. Jeden hrobař jede


Předchozí   Následující