Předchozí 0285 Následující
str. 261

je,.původu světského. Tónina její mohla by se dvojím způsobem určiti, jednak jako mixolydická se závěrem na tercii, nebo jako frygieká se závěrem ha kvintě. Poslední výklad je pravdě nejspíše podoben. Mixolydicky těžce dal by se vyložiti závěr na velké tercii, neobvyklém to závěrečním intervalu staré hudby. Ve frysrické stupnici harmonicky se končí plagální formulí, což se na přítomnou melodii dobře hodí. Periodicita této písně má neobyčejnou úměrnost, shledáváme se při ní s rozšířenou osmi-taktovou periodou, při níž 9., 10. a 11. takt se opakují z předvětí. Původní notace má zřídka v českých kancionálech se objevující barytonový klíč f.

Dr. Josef Volf:

Bratří Růžového kříže (Roseae Crucis) v zemích českých a proroctví jejich na rok 1622.

Povaha doby rovná se, vykládá, úplně té, již předpověděl Jeremiáš ve svém proroctví a kap. 8. a 9. jest přímo zrcadlem současných poměrů. Moudří jsou zahanbeni, předěšeni a jati, poněvadž slovo Hospodinovo zavrhli, a není v nich žádné moudrosti; proto pravil prorok: Nechlub se moudrý v moudrosti své. Bída a soužení jsou již za dveřmi, Antikrist připravuje svůj příchod. Není lásky ani víry, věrnosti ani upřímnosti, jak to naznačil Jeremiáš: Jeden každý střež se bližního svého a v žádném bratru svém neměj důvěry, neboť každý bratr podvodně podrazí a každý přítel lstivě obejde a muž bratru svému posmívati se bude a nebude mluviti pravdy; neboť naučili jazyk svůj mluviti lež ... Střela ranící jest jazyk jejich . . . ústy svými pokojně s přítelem svým mluví a tajně mu klade úklady.11*) Tak tomu bylo v národě israelském a tak jest tomu i v národě, jenž se rád nazývá národem Božím. A jak národ ten byl za-


114) Podobný stesk jest zcela obvyklý v té době. Srv. M. Job. Lichtenbergers Weissagung, 1620. str. 2 : Dann Glaub und Trew ist nu zur zeit ein seltzam Vogel in der Welt. Wan nun kein Glaub oder Trew ist, da kan kein gut Thal sein atd. Einne gahr schreckliche prophecoy unnd Einbildung Einesz Gott Angenemen gebohren Böhmensz, rukop. knihovny Marienthalské v Halle: und die freundschaftsbande werden sich lösen. Keiner wird da sein, der dem andern trauen möchte... und für grösste Kunst will gelten, den Nebenmenschen kunstreich zu betrugen. Proroctví dávné nějakého Havlasa Pavlaty, Čecha starého, rukop. městské knihovny Žitavské : a to Pán Bůh dopustí na lid Český, že budou k sobě neupřímní, pyšní, nádherní, prostopášný život povedou, velicí ožralci, kuběnáři a smilníci budou, a j. Srv. též rukopisné Proroctví o těch věcech, které se státi mají před příštím Antikristovým, jež jsou: 1. Duchovní vrchnost bez vážnosti. 2. Soudové bez spravedlnosti. 3. fitav manželský bez věrnosti. 4. Bohatí lidé bez lítosti a milosti neb milosrdenství. 5. Chudí lidé bez pokory. '6. Dítky bez bázně. .6. Ženy bez studu. 8. Staří lidé bez rozumu. 9. Mladší lidé bez počestnosti. 10 Poddaní bez poslušenství. 11. Knížata bez moci. 12. Lid obecní bez náboženství. Podobně i Xenium Calvino-Turcicum, kde se nalézají ostré výtky proti lhostejnosti náboženské; vrchnost a lid se stará jen o pivovary a na náboženství zapomíná.

Předchozí   Následující