Předchozí 0286 Následující
str. 262

tvrzelý ve své bezbožnosti a nevěře a zcela se topil v odporných neřestech,, tak jednají nyní papeženci, přidržující se modloslužby, aniž by hleděli na. slovo Páně: Proč pak mne k hněvivosti popudili rytinami svými a marnostmi cizími?... Hlásí se tu obvyklý odpor a nechuť protestantská proti ceremoniím a ctění obrazů, jež byla u Čechů mnohem vyvinutější: a proto houževnatější než u protestantů v říši.

Při tom nejsou ani protestante bez vin}'. Kdo je mezi námi, táže se Felgenhauer, kdo by vystoupil a veřejně papeže a papežence obžaloval?-Což nerovnají se křesťané (= protestante) ve svém životě úplně pape-žencům? Vždyť každý obviněný papeženec může svému žalobci klidně odpověděti: Nosce te ipsum, chyť se za vlastní nos. Nestačí těšiti se obvyklou útěchou: my máme čisté a pravé evangelium, když podle něho. nežijeme, jeho pravdou se neřídíme a jeho sílu zapíráme. Počali jsme sice s duchem, ale skončíme jak neprozřetedlní Galatci tělem, neboť nejsme děti ducha, v Kristu spravedliví. Osudná jest stále se vzmáhající lhostejnost ve víře. Jsou tací, kteří myslí, že postačí, když mají' s dostatek bohatství, zdraví a krásy. Na Boha zapomínají ... A k těm Ort hovoří: Známf skutky tvé, že nejsi ani studený, ani horký: kéž bys studený byl nebo horký! Ale že jsi vlažný a nejsi ani studený, ani horký,, hodlám tě vyvrci z úst svých. Nebo pravíš: Jsem bohatý a mám hojnost a ničeho nepotřebuji a nevíš, že jsi bídný a ubohý a chudý a slepý a nahý.115) Tak mluví Bůh k poslední nyní právě minulé obci íiladelfiekév k obci bratří růžového kříže.

Dějiny lidstva rozpadají se totiž na 7 věků. z nichž 4. byl věk Husův, 5. Luterův, 6. patřil filadelfům nebo-li bratřím růžového kříže a 7. náleží nyní přicházející obci evangelické 116) Osudy její nebudou božskou básní, ale snůškou bídy a útrap. A odkud to zná ? Bůh sám mu> to zjevil skrze Ducha svatého, dávno před tím, než četl Fámu bratří.. I učenci by o tom měli věděti, ale není v nich moudrosti boží v tajemství, kteráž jest skryta a kterouž předzřídil Bůh před věky k slávě naší.


115) Jak Bůh toto nepravé křesťanství potrestá, o tom rýmuje Mysterium Aaro-nioi baculi W22, takto: Hergegen zürnt Gott und verflucht Daheim die Leut, im Feld die Frucht, Straft mit Schwulst, Fieber, Hitz und Brunst, Mit Dürr, vergifter-Luft und Dunst, Wo man übt falsch erdichte Christentum. Bös Drüsen und Egy-pter Plag, Feigwarzen, Geelsucht, jeher Schlag, Aussatz, Frantzosen, Blindheit, Wahnsinn, Rasen des Hertzens, Feld dahin, Wo man übt falsch erdichte Christen-thum. Der Himmel ist Ertz, Eisen das Land, Viel Samen gibt leer Stroh ins Band,. Aschen und Staub für Regen ist, Baumfrucht und Saat Ungeziefer frist, Wo man übt falsch erdichte Christenthurn. A tak to jde dále. Prophecey, 1. c, hrozí se-takto: . : . wird solche Angst und Not da sein, dass mancher Böhmen mehr den Tod wünschen als das Leben. Und venn sie noch nicht hören, so wird Gott noch grössere Plagen über sie schicken, erschreckliche Sterben, unerhörte Krankheiten,, unleidliche Schmerzen; und Zeichen werden kommen, Finsternisse, Gewitter, Hagel-, und Windt und Nässe und Wasser und wieder Hitze, Erdbeben, Versinkung der Bergstädte, grósse Theuerung, Hungersnoth. Eigene Kinder werden sie essen etc.
116) Podobný výklad podává Kurtze Auszlegung desz Andern und Dritten Capittels in der Offenbahrung Johannis, 1632, 4°; Postilion oder Englische Posaun, der Heimsuchung, 1630 a j.

Předchozí   Následující