Předchozí 0295 Následující
str. 271

14. Kdyby držitel jednu aneb více sešel nechal zajíti, a snad od držení sešel docela upustit, neb naproti tomu počet prvnčjších rozmnožit chtěl, tedy musí takové proměny předběžně politickému úřadu oznámiti, aby on podlé toho počty zjinačiti mohl.

15. Mají nosičové sešel následující věci pozoroval, aby :

16. každého, jenžby toho žádal, tam kam chce, nésti; přitom se samo od sebe rozumí, že se k nošení neduživých lidí. v domě nemocných aneb dokoná mrtvých těl z jednoho místa na druhé potřebovat dáti nesmějí.

17. Pro nemocné má se obzvláštní sesle zaopatřit, kterážto od ostatních nosních sešel ve všem rozdílná a zvláště znamenaná býti musí.

18. Mají nosičové sešel přijaté nesení ochotně a bez zastavení až k určitému místu vykonat, a se neopovážit někoho na cestě složiti, nebo k vystoupení nutiti. Dále se jim

19. přísně přikazuje, zvláště při zlém čase, ledě a slizkých cestách bedlivý pozor dáti, a všetečně mezi jedoucí vozy nevážit, aby skrze ně ani těm. jenž se dají nésti, ani chodícím, na které pro vyhybování vždy volat mají, škoda nebo nepřiležitost učiněna nebyla.

20. Mají se nosičové k každému, zvláště tomu, jehož nesou, zdvořile chovati, vždy střídmí býti, a se neopovážit, proti někomu neslušných řečí neb jiných nezdvořilostí pod pokutou vězení se dopustiti, kdežto-naproti tomu také oni, jestližeby se jim nějaká přesvědčená křivda stala, od politického úřadu všecku pomoc a náhradu k očekávání mají. Kdyby

21. někdo sesli nechal čekat aneb v jistou vyměřenou hodinu ji žádal, mají nosičové, jak dlouho se mu líbí, proti určité ceně bez odporu strpení míti, a ve vykázaném místě a čase se dojista dostaviti.

22. Nemá se žádný z těch nosičů sešel opovážiti, za nesení a čekání větší mzdu, nežli jak z místa na místo vyměřená a veřejně oznámená jegi, vysazovati, aneb o něco na spropitnou obouíiivě žádati.

2o. Mají se nosičové sešel k vystříhání všeho zmatku, nepořádku a tísně, kde se u divadel nebo bálů, scházejí, dle pořádku, jak každý tam přichází, do řadu postavit, a v tom pořádku bez vtírání a druhému předcházení pokojně očekávat, až řada k nošení na každého z nich přijde.

24. Jsouli nosiči kdesi bez určení jistého času k čekáni najati, tak jim není dovoleno, mezi časem bez povolení toho, an je zjednal, někoho jiného nésti.

25. Přikazuje se jim za obzvláštní povinnosi, jestližeby někdo, jehož nesli, něco v sesli stratil, zapoměl aneb zanechal, aby to zanechané zboží vlastníkovi aneb kdyby o něm nevěděli, nebo již pozdě na noc bylo, hned ranním jitrem k politickému úřadu přinesli, a žádný zámysl za výmluvu přijat nebude, jestližeby se dokázalo, že něco takového zanechaného navrátit aneb na politický úřad donést opustili, neb sobě dokoná přivlastnit se opovážili. Pak

26. mají se nosičové sešel ve všech příležitostech tak chovat, by žádný na ně co žalovat příčiny neměl, a připovídá se obci, že každé


Předchozí   Následující