Předchozí 0294 Následující
str. 270

5. obec věděla, kde takové nosní sesle co nejrychleji k dostání jsou, vykazují se ve vysazených rozdílných čtvrtích následující místa, kdežto nosiči sešel přítomní, a k službě hotový býti mají, a sice: v první čtvrti na Malém rynečku, pak v aleé na Uršulinským pláce, v třetí čtvrti .u bývalého raddního domu u hlavní stráže, v čtvrté čtvrti u bývalého Barnabitského kláštera. Musejí se tedy.:

6. všichni k držení nosičích sesol u politického úřadu oznamující osoby k jednomu z těch míst zaznamenat dáti.

7. V dni, kde divadlo a hudební shromáždění se dávají, mají vlastníci nosních sešel o to pečovat, aby k posloužení obce na těch místech vždy dostatečný počet nosních sešel pohotově byl, načež obzvláštně- při dešti neb slotě pozorovat mají, aby i hned a na místě, kdežby toho potřeba kázala, při ruce byli, zvláště ale mají na to šetřiti, aby obec při všelikých příležitostech hned na to požádání s nosními seslemi posluhována býti mohla.

8. Mzda nosních sešel usazuje se za každý chod na 9 kr., by se ale :

9. pravá osada každé čtvrtě zřídila, a věděl se mohla, za jakou vzdálenost těch 9 kr. k zaplacení přijde, ustanovuje se dle pozůstávajícího vysokého nařízení od roku 1758 následující oddělení, a to sice v první čtvrti od mostu začnouc u křížovníku s červenou hvězdou dolů podlé Moldavy až k milosrdným, S. Anežce, ku konci dlouhé třídy a k pra-chovně s přivzetím bývalého hyberňáckého kláštera, pak staroměstský okršlek na příkopech až li brance malého Štěpána, a odtuď až k mostu. V třetí čtvrti od zadních zámeckých schodů u písečné brány blíž Moldavy až k Oujezdské bráně, a odtuď až k svatojanskému vršku, neb začátku Hradčan. V čtvrté čtvrti nebo na Hradčanech, veskrz až dolu pod svatojanský vršek. V druhé čtvrti, jenž nejprostrannější jest, od P. P. Kapucínů začínaje až k pořické, koňské a nové bráně, k velkému Stěpánu. dobytčímu trhu, Zdarazu, a ten tah dolu až k Uršulinkám, v kterýchžto vykázaných okolích jedenkaždý za těch vyměřených 9 kr. s nosní seslí posloužen býti má. Pakliby se ale :

10. někdo chtěl mimo vyznamenaného okolí dát nésti, ten bude povinnen dvojnásobně, totiž 18 kr. zaplatit. Jakož i také:

11. svobodno jest, kdyby se chtěl někdo z jednoho do druhého města aneb čtvrtě dát nésti, za každé nesení dle okolostojičnosti a po-Tětrnosti mírný plat s stranami se snésti a shodnouti.

12. Jestližeby někdo s seslí na sebe čekat dal. vyměřuje se plat za půl hodiny 4 kr., a za celou 8 kr.

13. Vlastníci nosičích sešel mají se o silné, k jejim povinnostem schopné nosiče obstarat, mezi nimi kázeň a pořádek zachovávat, obec s čistotnými a pohodlnými seslemi posluhovat, nosiče pak přísně napomínat, a obzvláště na to hledět, aby se neopíjeli, dobře ošacený a v nošení opatrní byli ; poněvadž vlastníci za škodu, ana by v nesení vinnou neb neopatrností se stala, sami státi, a z ní právi býti mají.


Předchozí   Následující