Předchozí 0293 Následující
str. 269

tolické vyznání víry. Lokalista působil přátelským jednáním, jímž snažil se blouznivce přesvědčiti, jak velice mu na jejich časném i věčném dobru záleží. Kázal o víře v neděli svatodušní, v 1. neděli adventní a při jiné vhodné příležitosti. Žádný blouznivec nežádal o poučení. Jediné školou povinné dítě z rodičů blouznivců bylo, chodilo pilně do školy do Lhoty a chodí se svou matkou do kostela a mělo již roku 1838 přijímati svátosti. Nebylo dětí z rodin blouznivců, kteréž by byly způsobilými pro navštěvování opakovacího vyučování. Dorostlé již děti »catholico-fanatika« Vácslava Třasáka z č. 26 z Mentouru chodily, byvše opětně napomenuty lokalistou a úřadem, do kostela, avšak zřídka. Blouznivci nedopustili se v roce 18o7 žádných protizákonných činů.

Dle výkazu za rok 1838 bylo dne 31. prosince 1838 v lokálu jen-šovické blouznivců 22, a to v Jenšovicích 2, v Mentouře 7, v Mravíné 6,. v Poděčelích 1, v Zalažanech 6, a to katolických blouznivců 6, v Mentouře 4, v 'Poděčelích 1 a v Zalažanech 1 a helvetských blouznivců 16,. v Jenšovicích 2, v Mentouře 3, v Mravíně 6, v Zalažanech 5. Mužů blouznivců bylo 10, v Jenšovicích 1, v Mentouře 4, v Mravíně 2, v Poděčelích 1, v Zalažanech 2, žen bylo 12, v Jenšovicích 1, v Mentouře 3,, v Mravíně 4. v Zalažanech 4. Nejstarší blouznivec byl stár 76 let, nejmladší 23 let. Ubyli během roku 1838 tři blouznivci, a to 1 katolický (Anna Třasáková z Mentouru, jež navštěvovala bohoslužby a byla připravena k přijetí svátostí) a 2 evangeličtí (Josef Žvejkal č. 32 z Men-toura, jenž přistoupil k evangelické víře, a jeho žena Alžběta, jež. zemřela).

Rudolf Holub:

Pořádek pro nosiče »nosních« sešel r. 1788.

Mám před sebou zažloutlý úřední list, Pořádek pro nosiče sešel z r. 1788.. Čtu a kouzlí se mi před zrakem obrázek z dávných dob, již vymizelý . . . Jak divně do bludiště nynějších sítí tramwayových, do ruchu a lomozu automobilových povozů, do řinčení motocyklů, velocipédů a podobných rychlých dopravních prostředků působí, čteme-li řády o starobylém nošení po ulicích v »nosních« seslích :

1. Dovoluje se každému od 1. Září 1788 začínaje v král. hl. městě Pražském nosní sesle držeť; však ale povinnen jest:

2. Ten, ještoby jednu neb více nosních sešel držeti chtěl, u městského politického úřadu předběžně se ohlásit, aby :

3. tam zapsán, a jedna každá sesle počtem znamenaná býti mohla, který počet vždy bez ohledu na rozličné sešel držitele v svém pořádku veden býti má, bez obdržení toho počtu žádná k službě obce proli platu odhodlaná nosní sesle pod trestem veřejně užívaná býti nesmí.

4. Mají vlastníci nosních sešel za jednu každou měsíčně 30 kr. aneb celoročně 6 zlatých k politické kasse odvádět, aneb také dle počtu, sešel, kteréž držejí, na paušální quantum s ní se urovnat, aby ale :


Předchozí   Následující