Předchozí 0297 Následující
str. 273

binovačku, do levé uzlíček. Při obchůzce koledníků se vysmívají ženské hochům: Koledník se vám oběsil, tak nemáíe koledu! Dlužno dodati, že kolednici strhávají děvčata se stromu, koledníka zase hoši.

Na smrtnou neděli chodí dopoledne děvčata s litem koledovat (litovat), držíce v ruce vršek jedle opentlený a čtyřmi obrázky okrášlený. (V Bělovsi chodí o Květnou neděli; naBrou-movsku o Zelený čtvrtek). Ko-lednice obcházejí ponejvíce své kmotry a vstoupivše do světnice odříkávají známé již sloky: Líto, líto, lilo .... a dodávají: Na tu Květnou neděli Marie přečistá uslyšela novinu, že jest Pána Krista, synáčka nevinného vedou před Piláta, celého ztrýzněného. Pláče matka svatá, nemůže mu pomoci, ani vysvoboditi matka požehnaná. Kriste, pro tvých sedm slov umučení tvého přivedeš nás do ráje, do království svého. Odříkavše koledy, dostávají kolednice perník, srdce, panny, jeleny, děťátka a marcipán.

Při odchodu děkují těmito slovy : Zaplať Pán Bůh za ten dar, který jste nám dali, abyste se po smrti- do nebe dostali. Hoši chodí dynovat v pondělí dopoledne o Velikonocích. Drží v ruce dynovačky a zpívají: O srdce jediný, probuď se v čas; dejte mi vajíčko, já přijdu zas: dejte mi červený nebo bílý, však vám ta slepička snese jiný, na peci v koutku, na zlatým proutku pěkně bílý. Já jsem malý koledníček, tetičko, přisej jsem si pro červený vajíčko. Vajíčko je červený, mazaneček bílý, jak pak se vám tetičko, ten koledníček líbí? Já jsem malý chocholáč, přišel jsem si pro koláč; koláček mi dejte, jen se mně nesmějte; jestli mně ho nedáte, vaší dcerku nevdáte. Ona bude v koutku sedět a škaredně bude hledět, pak se na to podíváte, že ji už víc nevdáte«. Za koledování byli poděleni barevnými vejci — pomláskou.


Koledník v Ohnišovč.


Předchozí   Následující