Předchozí 0306 Následující
str. 282

ani falešným prorokům. Vzkříšenému Kristu Pánu věř a žádnému jinému.

Kladivo. Byť byl pro nás Pán netrpěl, rozením svým nic neprospěl, vtělením také, ztoupením, z života panny zrozením, ale že mělo tak býti, ráčil se jest ponížiti. V chudobě jest narozený, od mudrců nalezený. Před Herodesem utíkati ráčil, po poušti choditi, pořád třiceti tři léta. Potom zběř židovská lítá na dřevě kříže přibili a tak světa sprovodili. Tím nám k spasení jest prospěl, když vstal z mrtvých podle písem.

Hřeby. Bolestně za nás Kristus Pán umřel, nic neprovine sám. Ruce, také nohy jeho neměli místa celýho. Když jej na kříži přibili, ruce, nohy mu probili hřeby ti zlostní katané, za to měvše, že nevstane, Kristus tak, jakž předpověděl, aby o tom každý věděl. Že ten chrám zbořený zase třetího dne vystaví se. Vstal a strážní ho hlídali, vsak proto neuhlídali. Co jsou v tom neučinili, ke lži v radu se utekli. Řka: Učedlníci mnozí vzali jsou jej o půl noci. Za to jsou peníze vzali, s biskupy v klamu zůstali.

Chrám. Pane Kriste, umučený, pro nás těžce umrtvený, chrám těla tvého svatého zbořil, a třetí den jeho zase vystavit ráčil, ďábla svázal, nás vykoupil.

Nápis. Nápis byl vinny napsaný nad hlavu jeho vstavený, kterýž jemu Pilát napsal, a ním takto jeho nazval. Tento Ježíš Nazaretský jestiť Pán a král židovský. Však to ne sám od sebe psal, ale z ducha svatého vzal. Jehož pravda průchod míti, musil by se měl svět stíci. Jakž se i židé bouřili, bý Pilát tak psal, nechtěli. Avšak předce pravda Páně musila být v své ochraně. My hleďmež se jí držeti, bude s námi vždy trvati.

Houba. Ještě na tom nebylo dosti, že jsou činili u veliké zlosti. Ve dne i v noci zle s nim nakládali, také na kříži se mu rouhali. A když se jemu dost naposmívali, plnou houbu octa, žluči jsou mu podali. Což když okusil, nechtěl píti, pražen jsa světa ráčil umříti. Po svém umrtvení zase třetí den vstal z mrtvých z hrobu jako silný lev. Učinil nám dosti, vtělil i narodil se, také i na kříži hříchy na sobě nese. Sprostil nás ďábla zatracení jeho, při-

vésti chtěje k sobě, každého. Poddává vody čerstvé k svlažení, nežádá, smrti dává prodlení. Času ku pokání přeje každému a tak nás volá k životu věčnému.

Kopí. Longin rytíř převelmi slepý k pohřbu Kristovému by 1 přivedený. Ten v srdci svém sobě usmysli!, jaký jest to Pán, bych naň popatřil. Á toť ti ukrutní zrádní vrahové v ruce Lon-gina kopí přeostré podali a k boku přistrčivši, Krista prokláni jemu poručivši. Ač již mrtvého ten rytíř slepý prohnal bok jeho, a jak veliký Pán na kříži vise, nic se netají, slepému rytíři vracuje zdraví. Po kopí té, kterouž jest ho prohnal, krev dolů tekla, oči pomazal. Ihned zrak přijal, na něj popatřil, Kristem ho vyznal, víru přiložil. Odstoupil od roty židovské biskupské, pokřtíti se dal ve jméno Boba Otce. Poznejmež i my z mrtvých vstalého a pokřtěme se ve jméno jeho. Vzkřísí nás sebou v posledním soudu, zbav nás zármutku, též i od sudu.

Řebřik. Nikda sme hodní nebyli, aby pro nás král vší slávy ráčil z trůnu Otce svého seslati Syna milého.Ten,'kterýž jest býl před věky zrodil se z čisté panenky. Ten jest spravedlnosti slunce kráčel dolů po řebřice. Pán svatý o něm znamenal, že Bůh dolů slovo poslal. A to slovo že Bůh dolu před věky bylo a bude na věky. Slovo tělem učiněno, skrze ně jest vše stvořeno. To slovo zas k Bohu Otci vstoupilo jest na pravici. Tak jakž Y Skutcích apoštolských zní v kapitolách prvních- Řka: Muži co se divíte, na to očima hledíte. Tento Ježíš Nazaretský tak zas přijde soudit všecky. Jakž jste ho viděli v nebe jíti, tak zas přijde z nebe. Souditi živých i mrtvých, také i nás bídných hříšných.

Meč. Když Kristus Pán k soudu přijde, anděle svaté sebou pojme. Stoupí s hrůzou, velikou rychlosti, musejí před ním bez výmluvy státi. Hříšným k strachu mnohé žalosti svých činův zlých počet vydati. Kdež spravedlivý hrozný soudce vypoví ortel náhle brzce. Hříšným zvlášt nemilosrdným, ukrutným vražedlníkům násilným bude přestrašlivý a žalostivý, hráčům, tanečníkům zarmoucený. Tu se hned stane meče rozdělení, půjdou zlý do hrozného zármutku, ale dobří do věčného příbytku. My tehdy žádejme Syna Božího, ať nás zbaví


Předchozí   Následující