Předchozí 0338 Následující

@@314

Do svazku příštího zařadil archivář Skopec také roztomilé obrázky, jak r. 1787 chodili po ulicích v Praze prodavači, různé, figurky rázovité. Laskavostí p. archiváře Skopee otiskujeme tyto obrázky v Českém Lidu ukázkou, jak si představíme život lidový na ulicích v Praze ve druhé polovici veku XVIII. podle knihy německé o Praze, vydané r. 1787.*)


5. Hadrnice.


6. Popelářka.

Frant. Haise píseň: Já jsem v Cechách narozený . . .

Zajímavý článek otiskuje v Týdnu 1910, č. 11. Dr. Václav Řezníček. Uveřejňujeme právě v Českém Lidu paměti písničkáře českého, Frant. Haise. Týž, jak jsme uvedli v iivodě k jeho pamětem, mimo jiné složil píseň »Já jsem v Čechách narozený« a podle svého zvyku použil oblíbeného nápěvu, který nemálo přispěl k rozšíření jeho skladby.

»V Čechách jsem já rozený, otce, matku mám, k jejich právu dědičnému dobře já se znám«, těmito slokami začínající píseň v novinách hledal »Farní úřad v Loučeni u Nymburka«, žádal laskavé zaslání jejího opisu. Ochotně žádosti té vyhovujeme a znění písně té pro její historickou i obsažnou zajímavost otiskujeme s odkazem k článku Dra. Řezníčka.


*) Vollständige Beschreibung der königlichen Haupt- und Residenzstadt Prag von den ältesten bis auf die jetzigen Zeiten. II. Prag und Wien, in der von Schönfeldschen Handlung, 1787, II. díl. Die bekannte Prager Ruf.

Předchozí   Následující