Předchozí 0339 Následující
str. 315

Píseň ta však není starobylá^ nýbrž složil a tiskem v Praze vydal ji známý lidový zpěvák František Hais r. 1871 v nadšení plné době, když Jeho Milost král a císař vyslal na návštěvu do Čech třináctiletého korunního prince Rudolfa, který rozmilým svým vystupováním a českým hovorem celou Prahu okouzlil a skutečně návštěva ta valně k tomu přispěla, že jednak v Čechách mnoho sleveno ze zaujatého oposičního stanoviska a že také ve Vídni nastoupila vláda českým požadavkům a potřebám příznivější.

Píseň Haisova, která se r. 1871 a 1872 po celých Čechách, zejména tehdejší mladší generací s vroucí horoucností všeobecně zpívala, jest historickým lidovým výrazem politiky a smýšlení své doby, časů to »fundamentálních článků« a královského poselství ke sněmu království Českého r. 1871. Zajímavo pak jest, že Hais píseň tu složil na notu časové tehdáž »Filipo-polky«. Filipo totiž byla populární francouzská tanečnice a zpěvačka, která- zrovna v tehdejších časích v Praze s neobyčejným úspěchem vystupovala. To třeba uvésti jako historicum.

Haisova, tiskem vydaná a na notu »Filipo-polky« složená znárodnělá píseň měla nadpis: »Píseň vlastenecká. Přání národa a důkaz věrnosti české«. Tehdejší vládě přišla píseň ta velíce vhod, neboť mluvila a poměry mírnila za desateré noviny, a jest vedle Havlíčkova popěvku »Šuselka nám píše, z té německé říše«, jenž složen na melodii národní písně »Na tom pražském mostě«, jednou z nejpůsobivějších a nejpopulárnějších českých lidových politických písní. Do slova celý výtisk její zněl:

1. Já jsem v Čechách zrozen, otce, matku mám; proto k právu dědičnému jejich já se znám. Dědové i pradědové byli Češi též,

proto mé dědičné právo není žádná lež. Kdyby právo to chtěl mně někdo bráti, na smrt na život budu se s ním rváti, rváti do krve! nebude to poprvé; aspoň zase v Čechách drobet pokoj pobude.



2. Ani vody, ani ohně Čech se neleká, ani pod břemenem tíže nikdy neheká. Každé břemeno rád snese pro právo a čest a třebas i na smrt jíti, hotový vždy jest, dřív než zadal by práva své země, zachoval i spasil svoje plémě

kde je rodičem, nesmluví se na ničem, kdyby pro svá stará práva měl být umučen.



3. Cech na světě neotročil nikdy žádného, proto se otročit nedá sám od jiného.

Čech chce míti pro každého, co pro sebe sám, slavný králi, neprodlévej! dej svobodu nám! Bude trůn Tvůj jako skála vždy pevně státi, zač prosíme, slavný králi, račiž nám to dáti jenom svobodu slovanskému národu, Tvůj slavný trůn neuirpí žádnou nehodu.


Předchozí   Následující