Předchozí 0342 Následující
str. 318

Když jestřáb má zanečištěný žaludek, vezma koření celidonie a zřeš to drobně, ostrouže kůru svrchní a ráno, když by se jestřáb potříbil, vezma jej v ruku, nacpejž mu do hrdla prstem toho jako půl vlaského ořecha zvící a posad! jej na bidle a po malé chvíli vyvržeť zase to koření a s ním mnoho nečistého jiného.

Který jestřáb smeče, nejprv nechati ho létati v komoře anebo v koši za několiko hodin, potom mu dáti koření celidonového v hrdlo nacpati a když to zase vyvrže, dej mu takto nejprv: Vezma nové vejce, což nejnovější můžeš míti, vyvundej z něho bílek na čistou misku a ten bílek sklekci dobře dřevem na misce tak, až by se pěnilo, a potom nechaje toho státi za chvilku, sundej dolů dřevcem ty pěny všecky a potom roztrhna holoubě, vezma od něho peruť bez kůže, aby žádného péra na ní nezůstalo, omočuj ji v tom vaječném bílku a dej mu jísti tu peruť bez kosti, posaď jej a když to zažive, a nic více u voleti že míti nebude, po 3 hodinách dej mu to opět jiného teplého holouběte k peruti snísti, opět bez kostí, tím obyčejem svrchu psaným, zřeže kousky z peruti holubí než neveliké a bez kostí a plíčky i srdíčko, vundati mu to do misky, do vaječného bílku a tak s krví to vše spolu smíšeje dobře, neeh, ať to tak jí z misky a to mu čiň tak za tejden, vždy ráno peruť jednu dej mu a na večeři srdce a plíčky bez peří, bez kostí a zhojíť se bez pochyby. Též vezmi ořech lískový, provrtej v něm díru na kříž a vundej z něho jádro ven a nacpej do něho semene jitrocílového a struž jestřábu v hrdlo a potom jej zase vyvrže, jako potřebí, an mnoho nečistého k sobě jako zálohu přitáhl a potom můžeš-li míti kočku mladou aneb myš, dej mu jísti.

Jestřáb churavý opraviti: Holoubě teplé dáti jísti, pomazuje ho máslem novým, nepřepouštěným. Vepřovým masem také velmi opraví. Nalí do jestřába vody čisté, aby jí měl dobře vůle, jako by půl holouběte snědl a vsadě jej do tmy, nech ho tak za 3 hodiny a potom jeď na pole. Dávej mu jísti teplé holoubě roztrhna, posyp je fedrvajsem a neber fedrvajsu v holou ruku, neb by se ním mohl otráviti. Rovně sokol, raroh vymece se tím. K témuž vokuje kovářské drobně proseje, ztluka je prve, prosypávati tím holoubě. Uvařiti hada v hrachu nedlouho a potom týž hrách vystudě dávati holubencům jísti a též holoubata potom dávati jestřábu jísti. Had odřený, 2 dni močený u vodě vlažné i dáti jestřábu jísti, a též rovně sokol i raroh se tím vymece.

Kterého jestřába křeč láme, nastruž mu drobně neb napiluj mosazi z medenice a zasypávej tím prachem holoubě a to mu čiň několikrát pořád a rozhřeje cihlu horce, smoče šat, vlož na ni, jako krejčí činí, a vsaď jej na túž cihlu, aby dobrou chvíli na ní stál, a to jemu tak čiň vždycky po každém jídle !


Předchozí   Následující