Předchozí 0362 Následující
str. 338
Dr. Josef Volf:

Bratří Růžového kříže (Roseae Crucis) v zemích českých a proroctví jejich na rok 1622.

Podali jsme takto přehled úsudků o bratrstvu růžového kříže, pokud se v první čtvrtce 17. stol. odráží v literatuře domácích spisovatelů.180) Jednalo se nám pouze o to, abychom podali podklad k vysvětlení proroctví bratrstva růž. kříže na r. 1622 a proto si prozatím nevšímáme dalších jeho osudů v druhé polovině 17. stol.131) a nového jeho vzkříšení v 18. stol. jako řádu zlatého a růžového kříže, provedeného hlavně dobrodruhem Saint-Germainem.132) Pomíjíme přirozeně i udržení se jména bratrstva v dnešním ústroji svobodných zednářů jakožto určitého stupně 13S) a nebudeme se blíže zmiňovati ani o spolku růžového kříže, utvořeného v Paříži na konci 19. stol. skupinou literátů a malířů-mystiků, jejichž výstavy se těšily všeobecné pozornosti. V.še to dotýkalo se do značné míry také Cech134) a svým časem poukáži na to obšírněji. Zde nám šlo pouze o nejstarší období bratrstva, pokud se v něm uplatňoval přírodní mysticismus, vyvolaný vědeckým racionalismem renaissance.

Obraťme se nyní konečně k proroctví bratrstva Růžového kříže na r. 1622. Jest psáno na hrubém, značně vetchém papíru, rozměrů 34 cm.X 21 cm. a jeví úplně shodnou povahu a ráz s ostatními rukopisnými památkami doby pobělohorské. Pátral jsem po předloze, ale nepodařilo se tni ji najíti, takže nemám příčiny k domněnce, že by proroctví tolo bylo přeloženo z němčiny a přisuzuji je původnímu politickému projevu českému. Obsahově souvisí ovšem s celou řadou takových proroctví, vnější úpravou, seskupením a povahou předpovědí stojí však do jisté míry ojediněle, pokud jsem aspoň podle podobných lištěných projevů mohl zjistili.

Skladatel toholo proroctví jest přívržencem krále Bedřicha, jenž má po r. 1622 zasednouti opět na český trůn. Byl to asi některý'z hojného počtu kněží exulantů, dopisujících si s pražským mčšťanem Janem Da-čickým či Zivnůstkou, malířem v Slarém městě Pražském, jenž chtěl lukto Dačického potěšili a odvděčiti se mu za to, že sbíral peněžně dárky pro vyhnané kněze. Proroctví toto bylo totiž nalezeno mezi dopisy Daěickému ze Saska zaslanými a proto můžeme se důvodně domnívati, že i Samuel


130) Jsem přesvědčen, že se naleznou zprávy o bratrstvu růžového kříže také v traktátech alchimistických, nepátral jsem však v tomto směru.
131) Wilhelm v. Schröder, Notwendiger Unterricht vom Goldmachen, 1684, 40.
132) Srv. Breviurium confraternitatis aureae et roseae crucis, rukopis universitní knihovny v Praze, sign. VIII. H. 77., na který mě laskavě upozornit p. bibl. Jos. Truhlář.
133) Abafi, Geschichte der Freimaurerei III, 189?, str. 4; Masaryk, Naše Doba, 1905, říjen a j. '
134) Srv. o řádu žlutého a růžového kříže, zvaného též bratrstvem s, hvězdou a křížem něho růžovými a zlatými křižovníky, Lumír 1861, 1, str. 82. Zpráva ta byla pak často přetiskovaná.

Předchozí   Následující