Předchozí 0406 Následující
str. 382

nost rozšiřována, zjednalo se těm výrobkům dobré jméno. Těmito kursy rozšířena technická znalost paličkování krajek vláčkových, krajek mnoho-párových a jiných dokonalejších způsobu výroby.

Obtížnější bylo zjednání odbytu vyrobených krajek. Počet pracovnic vzrůstal, nezbývalo než přikročiti k další podpůrné akci.

Když pok-as utvořiti prodejné družstvo ztroskotal,' dalo museum popud k založení a otevření tržnice paličkovaných krajek orlických v Hradci Králové. Řízení její převzala pí. Marie Klumparová, která od té doby se svým manželem, p. Dr. Otak. Klumparem obětavě a se zdarem akci vede.*)

Jos. Křemen;

Zaříkávání a čarování řičicí ve Vavřinci u Uhl. Janovic.

Lšej. »Ve jménu Boha (dělá se kříž) Otce, Syna, Ducha sv. Pán Bůh počal, Pán Bůh počal. Pán Bůh počal — a já za ním počínám kříž dělati, lišej žehnati. Ztrať se lišej znamení, jako narostlo kamení od Syna Božího narození do Božího vstoupení! K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Syn a Duch sv. Amen.

Poštípání. Ve jménu Boha (f) Otce, Syna (f), Ducha sv.(f) Pán Bůh počal, Pán Bůh počal, Pán Bůh počal a já za ním počínám pro poštípání vodu dělati. (Voda jest připravena na talíři.) »Venguli« (dělá se nad vodou kříž), »Et měli« (f), »Leveceli« (f). K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Syn a Duch sv. — Vodou tou se pak poštípaný úd vymývá.

Stříle. Sel Pán Ježíš po zelené louce, potkal tři střelce. Kam vy tři střelci kráčíte? My kráčíme (jméno toho, kdo stříle má) do jeho hlavy. — Odstupte od jeho hlavy, od jeho uší, od jeho dásní, zubů, žil a celého těla. Jděte na skály, na vrchy; tam jsou tři studánky roubeny, tam se koupejte, vodu přelejvejte, (jméno toho, komu se zaříkává) pokoj dejte! K tomu buď nápomocen Bůh Otec, Syn a Duch sv. Amen.

»Kterak lze možno vypátrati zloděje nebo toho, kdo nám, škodí.« Vezme se říčice a zabodnou se do jejího lubu roztažené nůžky. Nyní se dva lidé z domácnosti postaví proti sobě a zdvihnou ukazováčky pravé ruky oka nůžek s řičicí do výše. Někdo pak jmenuje toho, koho z krádeže neb nekalého skutku podezřívá a čte evangelium sv. Jana 10. kap., které začíná slovy: »Za onoho času řekl pán Ježíš Fariseům: »Amen, amen pravím vám: Kdo nevchází dveřmi do ovčince, ale jinudy vstupuje, ten jest zloděj a lotr.« Poštěstí-li se pojmenovati pravého zloděje, otočí se při tomto čtení říčice sama od sebe.


*) Pozn. red. Upozorňujeme na řadu pěkných článků váženého spolupracovníka našeho p. řed. J. Krále z Vamberka o krajkářství.

Předchozí   Následující