Předchozí 0407 Následující
str. 383
Al. Malec:

0 moravských Hrvátech.*)

(S 2 vyobrazeními..)

Hrváti moravští jsou zdravý, pěkně rostlý a silný lid. Muži (hlapi) i ženy (robe) jsou postavy statné, vzrůstu spíše vysokého, než nízkého. Tělo jejich, aspoň v mužném věku, jest vesměs tvarů ladných, zaokrouhlených. Osob zakrslých mezi nimi neviděti, slaboši tělem jsou výjimkami.

Bylo-li by dáti popis osoby Hrvátovy, byl by tento: vlasy tmavé, kaštanové nebo černé, čelo vysoké, oči bystré, líce nachem prokvetlé, nos ostrý, zuby bílé, obličej podlouhlý, v mládí plný a ladný, prsa klenutá, postava přímá,' vysoká. Vzory klassické krásy nejsou vzácný ani v mužském, ani v ženském pohlaví. — Co Hrvát, to voják; sami nepřátelé Hrvátů, zasedající v komisi odvodní,' vzrušeni dojmem jejich leporostlého těla, mimoděk doznávají: »Das sind doch hübsche Kerln.« Že i děvčata (divičíce) lepostí svojí nezůstávají pozadu za hochy a půvabem svým okouzlují, není s podivem; pěkná tvář a malebný kroj působí silou zdvojenou, jaký tedy div, že neodolatelnou. 0 posvíceních bývají v okolních německých osadách hledanými tanečnicemi. Hrváta karakterisuje zástřih jeho tmavých vlasů, jež na temeni hlavy se nestříhají, nýbrž česají do zadu, a tam vysoko nad krkem se zarovnávají nůžkami (škare), hlava pak pod zastřiženými vlasy až ke krku se holí — což bývá povinností ženy, jež, mimochodem řečeno, ji rády konají a velmi dobře v této práci se vyznají. Že Hrváti nosí vlasy takto zastřiženy, není bez příčiny a účelu. Hrvát jest až úzkostlivě milovný čistoty; zvykem pak jest, že si mastí vlasy, by podajny byly a na hlavě pěkně ležely. V jakém však nebezpečí octla by se bělostná košile, na krku přivázaná vyžehlenými pentlemi, a hedvábný šátek na krku uvázaný, kdyby vlasy mastné až na krk splývaly! Železný zvyk dostává se tu do sporu s neúprosnou, bezvýminečnou či-stotností — Hrvát rozřeší jej hladce: zastřihne si vlasy na hlavě výše a nebezpečí odstraněno, zvyk zachován a čistota nevzala pohromy. Všichni chodí oholeni, a jest neslýcháno, by Hrvát nosil vousy.

Hrvátky, svobodné i vdané, nezaplétají si obyčejně vlasů, nýbrž dělí je na hlavě ve dva stejné proudy, rozčesané stáčejí vzadu na hlavě za svrchní částí ušních boltců ve dva kuželovité rohy (rog) a stahují silnou tkanicí, by lépe držely. Nečiní toho nadarmo a nepatrná tato věc prozrazuje vytříbený vkus Hrvátek. Nosí totiž na hlavě pěkný, ve svátek hedvábný šátek pod bradou podvázaný, a ten mnohem krásněji se nese na hlavě, když spočívaje na těchto rozích, rozkládá se poněkud v šíř, při čemž jeho květy a celou krásu lépe viděti, než když by s jednoho závitku vlasů (dudku) jako schlípený visel dolů.


*) Srv. články vdp. faráře AI. Malce z Gutfjelda, Český Lid.

Předchozí   Následující