Předchozí 0436 Následující
str. 412

18. Švajcerové také Boha chválí.

19. Hollandbvé své nepřátely v hanbu a posměch uvedou.

20. Soffojský také do té hry přijde a třetí hlava v říši býti chce.

21. Lotharinské země taky do chrastin uvedena bude, však se z nich naposledy vyvede.

22. Halberštodský pak svou mocí žene mnichy, popy až praští ve dne v noci.

23. Mansfeld k posledku Falc vyčisťuje, od dábelskýho hmyzu vysvobozuje.

2é. Vircburský svůj stav opustiti musí.

25. Štejrská pak pejcha ustáti musí.

26. Naposledy ta přemilá a libá Unie od zmrtvejch vzkříšena jsouc povstane,176) křesťanská církev vzhůru se popne, kteráž prve se vší mocí květne; papež pak se všemi svými houfy a holomky, dříve než rok přijde, pomine.176) —

Při tomto proroctví jest na zadní straně připsána současná zpráva Jana Litvína z Říčan, kdysi rady krále Bedřicha, jenž sděluje svému hospodáři do Prahy zvěst o krupobití na Hořovicku. Píše: Bys zdráv byl, přál bych ti toho. Schválně do Prahy posílám. Oznam mým dobrým přátelům, kterak Pán Bůh všemohoucí včera okolo hodiny třímecítmý takové hrozné krupobití přepustiti .jest ráčil, takže kusy ledu a nejmenší kroupa jako slepičí neb holubí vejce pršely, jiné jako největší pěsti hranaté, jiné na sobě korunu, jakoby ji naschvále z dřeva vyřezal, měly. Nač jsou mnozí se dívali. Jinače jsme neměli, nežli že soudný den bude. A tak co lidé odníti a skliditi chtěli, poněvadž to Bůh dal, odňal to sám zas, bud! jméno jeho svaté ze všeho pochváleno. Panu strejci i jiným mým dobrým přátelům o tom oznam a mé služby vzkaz.

Antonín Zoglmann:

Paměti starého učitele. (II.)

Roku 1832 odebral se tedy Bttr. na vzorní školu do Prahy navště-vovav 4. třídu této školy, jakož varhanickou školu a kaligrafické přednášky na universitě Tustovy, suplenta na technice. Ve varhannické škole vyučoval tehdáž učitel Führer. Tento, ač se nezdál býti mým přítelem,, přede byl jedenkráte pohnut, pochváliti mě veřejně. Navštívil totiž jednoho času t. j. roku 1833 varhanický ústav pan doktor Gall skladatel hudební z Goty v Německu. S tímto přišel také řiditel varhanické školy pan Ví-tasek, který poukázal pana učitele, aby vyvolal některého žáka ke zkoušce


175) Satirikové veršovali ovšem o Unii trochu jinak. Srv. In tumulům Unionis, 1621, str. 2: Ich bin allhie in ruhe und still, — Werd von den Latinern gnant. Nihil, — uff hoch Teutsch Nichts.
178) Narážka na konečnou dokonalou církev tisíciletou, jak ji přijímali Pa-pias, Justin, Irenaeus, Tertullian a j. proti pozdějším aleksandrijským otcům. Clemensovi, Originesovi a Dionysiovi.

Předchozí   Následující