Předchozí 0454 Následující
str. 430

na př. Aug. Heliová, jeptiška Doksanská. Z klášterů dostaly se obrázky zmíněné mezi lid. Ale i jiní malíři městští i venkovští zabývali se malováním obrázků takových. Mnoho obrázků druhu toho nalezl autor zavěšených za sklem v domácnostech českých i vložených do starších modlitebních knížek. (Č. 4.)

Pěknou ukázku lidového umění podávají vyřezávané a na tyčinkách upevněné odznaky umučení Páně, jako ruce, nohy, sekery, kladívka, houby, lopatky, kopí, žebříky, meče, kohoutky, přesypávací hodiny, nádoby návodu, kostky a j., které se velmi často do foukaných skleněných nádob vkládaly. (Č. 5.)

Roztroušeny jsou hojně po Cechách i kaple, jež mají ráz kostelů, zvláště oltář, ale mše šv. se v nich nesloužívá. Někdy bývá na vížce jejich zvonek, jindy nikoli. U všech těchto kapliček konává rád lid pobožnosti, zvláště sv.-Janské. S knězem, někde i sám konává lid k nim průvody, tu se modlí a zpívá. Světla v nich v jistých dobách udržuje. Jde-li se s Pánem Bohem, tu kněz přicházející s Velebnou Svátostí Oltářní zvonkem na kapličce se vítá. K těmto kapličkám o různých slavnostech lid stavívá »máje«, a dívky uvíjejí věnce, zejména z barvínku, jimiž krášlívají kaple. Mnohá podání lidová se pojívají k těmto kapličkám. Náklad na opravy mívá obyčejně obec nebo i jednotliví, zbožní osadníci. (Č. 6.)

Dobré matky naše rády v kolébce dítkám svým zavěšují na hrdélko náboženský penízek.. I dívky odrostlejší nejednou na pentličce upevňují posvátnou medaillku, tak víru osvědčujíce a v ochranu se stavíce onoho světce, jenž na medaillce zobrazen. Náboženské penízky nalézáme i zavěšené na domácích i kostelních soškách a na růžencích. Rozděliti můžeme vůbee náboženské medaille, jež mezi lidem rozšířeny jsou, tu více tu méně projevující ráz prostonárodní, as na tyto skupiny: (G. 7.)

Medaille hodnostářů duchovních. Jsou sice mnohé ceny umělecké, jakož i mnohé z jiných skupin zde uvedených, leč k vůli celku a vzhledem k tomu, že mezi lidem je nalézáme, o nich tuto pojednáváme.

Medaille duchovních řádů. Řeholníci a řeholnice řádů v Čechách usedlých nosívali a nosívají medaille zavěšené hlavně při růžencích i.jinak. Ze starší doby u nás dochovalo se nejvíce medaillí jesuitských a benediktinských.

Medaille bratrstev. V Čechách ode dávna kvetla různá náboženská bratrstva, zejména při klášteřích. Až r. 1783 byla v Čechách za vládnoucího Josefinismu zrušena a teprv za arcibiskupa A. J. svob. pána ze Schrenků zase znova zakládána. V bratrstvech nosívali medaillky, a mnohé, jako na př. bronzová medaillka sv. Janského bratrstva v Libáni z r. 1764 až na naše doby se dochovaly.

Medaille poutních míst. Obzvláště ty jsou hojné, hlavně Svatohorské a Staroboleslavské. Jsou známy i poutní medaillky Sepekovské, ze Skrý-šova a j.

Často u nás razily se i medaille na památku posvěcení chrámů a míst jiných.


Předchozí   Následující